Nacionalni inšitut za javno zdravje ugotavlja, da so smrti, ki so posledice alkohola, pogostejše pri moških.

V Sloveniji je v letu 2015 zaradi bolezni in stanj, ki so posledice uživanja alkohola, vsakih 11 ur umrla vsaj ena oseba. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da bi smrti lahko enostavno preprečili, če bi alkohol uživali v mejah normale. Prepričani so, da so potrebni sistemski ukrepi na ravni države za uspešnejšo zaščito zdravja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ugotavlja, da vsakih 11 ur v Sloveniji beležimo vsaj eno smrt zaradi škodljive rabe alkohola, 80 odstotkov je moških, polovica je mlajša od 65 let. Na vsako osebo, ki je umrla pred svojim dopolnjenim 65. letom starosti, izgubimo v povprečju vsaj 11 let potencialnega življenja. Slovenija zaseda 16. mesto med 29. evropskimi državami glede na uvedbe učinkovitih ukrepov za preprečevanje posledic škodljive rabe alkohola.

Barbara Lovrečič z NIJZ je ob tem še dodala: »V letu 2015 je v Sloveniji vsak dan v povprečju umrlo 54 prebivalcev na dan, od tega vsak dan vsaj dve osebi zaradi posledic škodljive rabe alkohola ali vsaj ena oseba vsakih 11 ur. Istega leta smo v Sloveniji zaradi alkoholu neposredno pripisljivih bolezni, poškodb in zastrupitev beležili skupno 808 smrti (650 moških in 158 žensk). Te smrti so predstavljale 4,1 odstotkov vseh smrti v državi, 6,7 odstotkov pri moških in 1,6 odstotka pri ženskah.«

Smrti zaradi alkohola

Najpogostejši vzrok zaradi alkohola je bila alkoholna bolezen jeter, zaradi katerih je umrlo polovico oseb, tretjina pa zaradi duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola, oba najpogostejša vzroka smrti sta skupaj predstavljala 86 odstotkov vseh vzrokov smrti, ki so bili alkoholu neposredno pripisljivi. Več kot polovica teh oseb je umrla pred dopolnjenih 65. letom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice