Prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac za Delo: Rusov in Belorusov na Ofemu ne bo.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je v intervjuju za časnik Delo potrdil, da na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru ruski in beloruski športniki ne bodo nastopili.

Bobinac je v intervjuju za STA pred skoraj natanko mesecem dni dejal, da znotraj Evropskega olimpijskega komiteja, Olimpijskega komiteja Slovenije in organizatorja v Mariboru iščejo rešitev, ki bo čim bolj soglasna.

Danes je v intervjuju za Delo potrdil, da ruskih in beloruskih športnikov v Mariboru prihodnji mesec zagotovo ne bo.

»Soočali smo se predvsem z dvema izzivoma. Prvič, zagotavljanje varnosti reprezentanc, ki bodo tam tekmovale, in drugič, potencialni bojkot, s katerim so grozili mnogi, če bi tekmovali tudi Rusi in Belorusi,« je o izzivih prihoda ruske in beloruske delegacije dejal prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije.

»Ko smo stvari poglobljeno pretehtali, smo sprejeli odločitev, da Rusov in Belorusov ne bo, na neki način je bilo za vse skupaj tako ali tako prepozno,« je še dodal.

Bobinac je v pogovoru za Delo obsodil rusko agresijo na Ukrajino in dodal, da zanjo ni opravičila, ob tem pa pripomnil: »Obenem se mi kot voditelju v športu in človeku zdi po svoje nepravično do športnikov in športnic iz Rusije in Belorusije, da ne morejo tekmovati, izgubili bodo celotne generacije.«

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je pred časom s posameznimi članicami začel razpravo o nastopu Rusov in Belorusov na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

»Diskusija v ničemer ne prejudicira nastopa športnikov v Parizu 2024, gre le za razpravo, ali bi lahko tem športnikom omogočili nastop na olimpijskih igrah, seveda brez simbolov, napisov in himne. To bi bilo lažje storiti v individualnih kot kolektivnih športih. Težko je oceniti, kaj se bo zgodilo, odločitve še ni, saj so stališča članic Moka zelo različna. Rešitev za ta problem je le ena - mir v Ukrajini,« zagotavlja Bobinac.

Pripravljenost mariborskega Ofema, ki bo na sporedu med 23. in 29. julijem, ocenjuje kot »solidno«, saj je pred organizatorji in ostalimi vpletenimi še precej delovnih dni in aktivnosti.

»Pred nekaj tedni so bili pri nas v Mariboru vodje odprav, zelo so zadovoljni. Morebitno težavo je predstavljala namestitev, a je rešeno tudi to. Športniki bodo spali predvsem v študentskih domovih, potem ko smo se s študenti pogovarjali tudi individualno, da so se strinjali s tem načrtom v času poletnih počitnic,« je o Ofemu najprej dejal Bobinac.

»Vesel sem, da je vlada prek resornega ministrstva razumela pomen dogodka in zadnji hip podpisala pogodbo za 2,8 milijona evrov. S tem smo rešili glavni finančni izziv za ureditev infrastrukture,« je še en vidik za morebitno uspešno organizacijo Ofema izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Na čelu krovne športne zveze v Sloveniji je zdaj 64-letni poslovnež in športni funkcionar skorajda pol leta. Izvoljen je bil 16. decembra. Za zdaj pa je zadovoljen s kakovostnim dialogom z resornim ministrstvom in vlado, s katerim vsak mesec opravijo operativni sestanek.

»Z argumentirano razpravo smo že v prvem letu letni program športa povečali skoraj za deset milijonov evrov, kar je skoraj za 30 odstotkov. Računamo, da bo letni program športa letos znašal že 41 milijonov evrov. Na 50 milijonov evrov za šport, ki sem jih napovedal v volilni kampanji, pa računam že v naslednjem letu,« je v intervjuju za Delo dejal Bobinac.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šumar (nepreverjen)

Gnila politika Zahoda... AMERIKE!!!
Naše (pre)plačane ovčke pa slepo sledijo...
Športniki niso krivi za vojno Amerov proti Rusom...

sovražim lenuhe (nepreverjen)

mater ste drek

Starejše novice