Ste 'preobuli' svoje jeklene konjičke?

Tako kot svojo garderobo počasi prilagajamo vremenskim razmeram, moramo te dni poskrbeti tudi za svoja vozila. Od danes naprej je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna zimska oprema.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu namreč določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Poleg tega je slednja obvezna tudi izven tega datuma v primeru zimskih razmer, torej ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Čeprav je te dni snežilo le v višje ležečih legah, je za vožnjo v nižjih predelih lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, saj je cestišče v takšnih pogojih lahko spolzko ali celo zaledeni. 

Policisti zato pozivajo k previdnosti, opozarjajo pa tudi na vidljivost. Pred vožnjo torej dobro očistite vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna. Prav tako zagotovite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Predpisane globe zoper kršitve v času zime in zimskih razmer sicer dosegajo tudi tisoč evrov:

  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.
  • Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Policiji predlagam naj se postavijo v Lendavi in preverjajo tovornjake ki prihajajo v Slovenijo .

Starejše novice