Naša dežela nam ponuja nešteto naravnih lepot in ostankov dediščine za raziskovanje. Predstavljamo vam nekaj podzemnih skritih kotičkov v okolici, ki si jih je kljub manjši prepoznavnosti vredno ogledati.

Cona Tezno

Pod kompleksom nekdanje tovarne TAM, je na globini 15 metrov pod površjem, leta 1943 nastalo 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov.  Rovi so bili namenjeni, da bi kot rezervna lokacija omogočali nemoteno nadaljevanje proizvodnje ob vse pogostejših napadih na tovarno Danes so rovi odprti za javnost in Zavod PPC Tezno ponuja približno enourni voden ogled tako imenovanega mariborskega podzemlja. 
 

Rovi pod ptujskim gradom

Na Ptuju vam v rovih pod gradom ponujajo skrivnostno doživetje. Pravijo, da so rovi vedno burili domišljijo tako prebivalcev kot tudi obiskovalcev Ptuja. Ob ogledu rovov, ki se raztezajo pod mestnimi ulicami in hišami, v katerih so nekoč prebivale pomembne vinogradniške družine in trgovci z vinom, boste deležni tudi nenavadne degustacije vin in to kar v popolni temi.

Huda Luknja; Medvedji rov, jama Lisičnica, jama Pilanca in jama Špehovka

V Velenju se nahaja Huda Luknja, ki je ena izmed najstarejših turistično urejenih jam v Sloveniji, saj je bila za obiskovalce odprta že leta 1895. Gre za del širšega jamskega sistema, ki ga je izdolbla ponikalnica Ponikva. Ima dva glavna rova, spodnji Vodni rov je aktiven in po njem teče Ponikva, zgornji Medvedov rov pa je suh. Nad vhodom v jamo se nahaja jama Lisičnica, ki je z Hudo Luknjo povezana preko sifona.

V jami Huda luknja se nad Prpičevim previsom, v višini okoli 25 metrov, odpre čudovit Medvedji rov, ki pa je obiskovalcem težje dostopen. Rov je dolg okoli 800 metrov in v njem so z izredno lepimi kapniškimi oblikami naplavljeni kupi kosti jamskega medveda. Približno sto metrov nad Hudo luknjo leži tudi jama Pilanca, ki jo krasijo kapniki in velja za delno raziskano, vendar arheološko najbolj zanimivo jamo.

Jama Špehovka se nahaja približno 30 minut hoje od Hude luknje. Znamenitost jame je lep medvedji obrus, kjer so vsi jamski medvedi drgnili svoj kožuh. Tako je jamski sistem Hude luknje, s skupno dolžino 2339 metrov največji jamski sistem v severovzhodni Sloveniji in vsekakor vreden ogleda. 

Velunja peč

Ob magistralni cesti Velenje-Slovenj Gradec se nad Vegradovim kamnolomom nahaja izredno lep naravni most, visok okoli 10 metrov. V njegovih stenah je voda izoblikovala štiri kraške jame, ki so globoke od 11 do 30 metrov. Pod mostom sta slapova, v katerih se po ustnem izročilu kopajo vile.

Mornova Zijalka

V bližini Belih vod se odpira naravna jama Mornova zijalka, ki je z 8-metrskim stropom dolga 43 metrov. V jami so si našli bivališče prazgodovinski lovci, ki so že takrat uporabljali kamnito orodje.

Vranja peč

Nahaja se v Ložnici pri Šentilju. V apnenčastem hrbtu je voda izoblikovala več kraških objektov, med katerimi je najbolj zanimiva jama v obliki črke S in dolžini okoli 60 metrov. Vhod v jamo pa krasi zanimiv, okoli 14 metrov visok skalni mož.

Jama Pekel

Jama Pekel je kraška jama, ki je razdeljena na suhi in vodni del. Leži sredi Ponikvanskega krasa, v bližini Šempetra v Savinjski dolini. Je ena izmed največjih za turiste urejenih kraških jam na Štajerskem. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. 

Jama Ledenica – Bierkeller

V občini Dobrna se proti Hudičevem grabnu nahaja jama Ledenica, ki je včasih služila kot skladišče ledu za hlajenje piva iz pivovarne v graščini Dobrnica. Kasneje pa je bila namenjena za skladišče in hladilnico pijač. V zimskih mesecih so iz bližnjih ribnikov vanjo spravljali led, ki se je obdržal vse tja do konca poletja.

Naravni vrelec Klevež

Če vam raziskovanje podzemlja ravno ne leži, se lahko odpravite v občino Šmarješke toplice, kjer se v bližnjem kraju Grič v Klevevžu nahaja hipotermalni izvir. Termalna voda je topla in ima skozi celo leto okoli 20 stopinj celzija. Pravijo, da je pravi biser med gozdovi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice