Najvplivnejša zbirka turističnih priporočil in doživetij založnika Lonely Planet imenovana The World, Slovenijo prikazuje zelo polarizirano. Na vzhod, kjer ni nič, in zahod, kjer so vse pomembne aktivnosti za turiste.

V priročniku, ki ga berejo popotnik iz vsega sveta je za Slovenijo priporočenih 8 najboljših turističnih destinacij. Neverjetno naključje je, da je na prvem mestu glavno mesto Ljubljana, tudi vseh drugih sedem največjih turističnih znamenitosti v Sloveniji pa je zahodno od Ljubljane.

Na vzhodu res ne obstaja nič?

Svetovni popotniki torej dobijo sliko, da je Slovenija skrajno polarizirana. Zahodno od Ljubljane tako potem takem mrgoli turističnih znamenitosti, medtem ko vzhodno od Ljubljane ne obstaja nič zanimivega za turiste.

Največji turistični založnik na svetu, avstralski Lonely Planet tako turiste v Sloveniji vodi le zahodno od Ljubljane, vzhodnega dela pa niti ne omenja. Gre za nevednost ali pa je krivda na strani Slovenske turistične organizacije, ki si ne prizadeva dovolj za enakomerno promocijo slovenskega turizma?

Izdaja The World v Sloveniji izpostavlja naslednje turistične destinacije:

-    Ljubljana
-    Piran
-    Blejsko jezero
-    Postojnska jama
-    Grad Predjama
-    Prelaz Vršič
-    Triglav
-    Avanture po rekah

Kdo je kriv?

Za pojasnila ob nastali situaciji, ki Sloveniji nikakor ne more biti v ponos, smo se obrnili na STO. Tam se ponašajo, da »Slovenijo pozicioniramo kot zeleno, aktivno in zdravo butično destinacijo za 5-zvezdična doživetja na izbranih tujih trgih in med izbranimi ciljnimi skupinami.«

Ob tem zatrjujejo, da izvajajo promocijske, prodajne in razvojne aktivnosti za celotni slovenski turizem, tudi za turizem in turistične ponudnike v vzhodnem delu Slovenije.

»STO za povečanje prepoznavnosti vzhodne Slovenije oziroma makro destinacije Termalna Panonska Slovenija kot privlačne turistične destinacije izvaja vrsto aktivnosti,« je v odgovoru zapisala vodja tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi Livija Kovač Konstantinovič.

Najpomembnejše aktivnosti za promocijo vzhodnega dela države

Pri STO so med najpomembnejše aktivnosti za promocijo vzhodnega dela države med drugim navedli globalno digitalno kampanjo »Slovenia. Make New Memories.«, ki je po njihovih navedbah v lanskem letu dosegla več kot 117 milijonov ljudi, dobre rezultate pa naj bi beležila tudi v letošnjem letu. »V okviru kampanje so izpostavljeni privlačni turistični produkti, ki so jih oddali slovenski turistični ponudniki. Tudi iz predela vzhodne Slovenije,« pravijo na STO.

V letošnje letu STO pilotno izvaja tudi posebno digitalno kampanjo pod naslovom »VISIT FOR A DAY. REMEMBER FOR A LIFETIME«, ki nagovarja tranzitne potnike. V kampanjo sta med drugim vključena tudi Maribor in Ptuj, skozi promocijo ikon slovenskega kulturnega turizma in kulturnih produktov pa ta potnike nagovarja, naj se ustavijo v Sloveniji oziroma pri nas tudi prenočijo.

Kot eno izmed najpomembnejših aktivnosti za promocijo vzhodnega dela države Slovenska turistična organizacija navaja tudi prenos dirke po Sloveniji na Eurosportu, ki bo letos na sporedu še drugič v zgodovini Slovenije. V dirko pa je v letošnjem letu vzhodni del Slovenije še intenzivneje vključen.

Zanimivo, tudi Tripadvisorjev seznam Naj atrakcij v Sloveniji vzhoda države »ne najde«. Na seznamu najboljših atrakcij Slovenije tako najdemo denimo tudi rudnik živega srebra v Idriji, ne najdemo pa Ptujskega gradu, Mariborskega Pohorja, Jeruzalema oziroma ničesar iz vzhodnega dela države. Je res naš konec tako nezanimiv?

Je kriva lega, ali pa na vzhodu manjka ponudbe in vrhunskih doživetij?

Na STO so za nas še povedali, da je vsaka turistična destinacija oziroma država, predvsem med tujimi turisti, prepoznana v prvi vrsti po turističnih ikonah. »Nedvomno med turistične ikone Slovenije uvrščamo kraje kot so na primer Bohinj, Bled, Ljubljana, Portorož in Piran. Kar pa ne pomeni, da so ostale slovenske turistične destinacije oziroma kraji za turiste manj privlačni. Ravno obratno: pogosto turisti pri izbiri ciljnih destinacij iščejo manj znane oziroma poznane kraje s turistično ponudbo, ki predstavlja posebno doživetje,« so zapisali na STO.

Maribor znan po trti, vinu in smučišču. A v največjem popotniškem vodiču tega ni

Destinacije vzhodnega dela Sloveniji so tako po mnenju STO med Slovenci kot tudi tujimi gosti prepoznana po turističnih produktih oziroma ponudbi, ki se je v teh krajih najbolj intenzivno razvila.

Za Pomurje navajajo primer kakovostne in raznovrstne ponudbe zdravilišč, Goričko po odličnih možnostih preživljanja aktivnega oddiha, Štajerska z Mariborom kot središčem pa po najstarejši vinski trti na svetu, vinskih cestah in smučišču, ki se skoraj stika z mestom.

STO torej dobro ve, kaj lahko ponudi vzhodni del Slovenije, a svetovni popotniki tega ne bodo spoznali. Največ jih spremlja izdajo Lonely Planet The World, kjer pa o lepotah in atrakcijah vzhodnega dela države na sončni strani Alp ni niti črke.

Kdo obišče Štajersko?

V lanskem letu je Podravje obiskalo največ Nemcev, sledili pa so Avstrijci, Italijani, Hrvati, Poljaki in Srbi.

Za natančnejšo opredelitev ciljnih skupin tujih turistov v Sloveniji je STO izvedla projekt za opredelitev ciljnih skupin tujih turistov v Sloveniji, katerega rezultat je 12 »person« oziroma ciljnih skupin slovenskega turizma, ki se medsebojno razlikujejo po svojem odnosu do preživljanja prostega časa, motivov in pričakovanj, ki jih vodijo pri obisku posamezne destinacije, velikosti izdatkov in drugih navad. Pri določanju segmentov in oblikovanju »person« so bili ključni trije motivi v turizmu: doživetje, druženje in skrb zase.

Po raziskavi naj bi tako bil Maribor najbolj zanimiv za naslednje »persone«, kot so jih poimenovali pri Slovenski turistični organizaciji: Brezskrbni mladi, predane mame, aktivni nostalgiki, urbani ozaveščeni in družabni foodieji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
peter47 (nepreverjen)

Tako pač žal je, če žabarje zanima le od Trojan dalje proti Italiji, štajerske "izseljence" pa osredotoča zgolj lastni vrtiček in doma se žal "sramujejo".

Starejše novice