V okviru mreže pravljičnih parkov, ki zajema Dobrovnik in Moravske Toplice na slovenski ter Nagyrécse in Magyarszerdahely na madžarski strani meje, je v občini Dobrovnik zaživela nova atrakcija.

Razvoj turizma je v občino Dobrovnik vnesel svežo ponudbo. Na prostem, ob slikovitem Bukovniškem jezeru namreč obiskovalce odslej pozdravljajo štiri pravljična bitja - Vila Rusalka, Vila Orhideja, Škrat Blagodejnik in Žabec Jezernik

S postavitvijo pravljičnega parka nameravajo tudi mlajšim otrokom, družinam, vrtcem, šolam in organiziram skupinam ponuditi edinstveno doživetje ob jezeru. 

Z odkrivanjem okolice do nagrad

Obiskovalci lahko na interaktivni tabli v treh jezikih, ki se nahaja pod nasipom Bukovniškega jezera, prisluhnejo zgodbi o prihodu in vlogi pravljičnih bitij. 

V neposredni bližini se nahajajo Vila Orhideja, vrtljiva tabla s kockami ter foto točka, na širšem območju jezera pa najdemo še ostale figure. Škrat Blagodejnik se na primer nahaja pri Vidovem izviru, Vila Rusalka pri mostu ljubezni, Žabec Jezernik pa pri ribiški koči. 

V info pisarni na glavnem parkirišču medtem s pravljičnim zemljevidom vseh parkov in Pravljičnim potnim listom vabijo k odkrivanju okolice.

Na vsaki interaktivni tabli se namreč nahaja pečat in obiskovalci ob obisku vseh parkov oziroma zbranih pečatih prejmejo posebno nagrado. Prav tako jih v info pisarni čaka nagrada, če fotografirajo vse štiri pravljične like.

Skrivnostna zgodba Bukovniškega jezera

Pred več tisočletji je zemljo prekrival led, ki je bil debel tudi nekaj kilometrov. Bukovniškega jezera takrat, v času ledene dobe še ni bilo – le rob ledenega plašča, ki je segal daleč naokoli. 

Legenda pravi, da je na teh ledenih pobočjih živelo kar nekaj bitij s posebnimi nadnaravnimi močmi, ki so ljudem pomagala preživeti hud mraz in pomanjkanje hrane. Med njimi so seveda bili tudi že omenjeni junaki.

Škrat Blagodejnik je nekega dne opazil, kako je velik ognjen kamen padel z neba in z vso hitrostjo treščil v led. Bil je tako vroč, da je v trenutku stopil goro ledu, in s tem je nastalo jezero.

Vili, škrat in žabec so bili navdušeni, saj so se lahko kopali v topli vodi. Jezero je postalo tudi prava atrakcija za ljudi, predvsem zaradi zdravilne energije in miru, ki ga obdaja. 

Čarobna bitja kot tihi čuvaji še danes pazijo na jezero in njegove obiskovalce. Podnevi so skrita v lesenih podobah, ponoči pa na skrivaj pomagajo vsem pomoči potrebnim. 

  • Škrat Blagodejnik živi na območju, kjer je dobra energija, spi pa ob Vidovem izviru. Skrbi za Vidovo kapelico, Vidov izvir in ohranjanje blagodejnih moči narave. Skrbi tudi za to, da bo voda iz tega izvira vedno tekla in bo ljudem vedno na voljo.
  • Vila Rusalka ima svoj dom tik ob mostu ljubezni. Skrbi za dobro počutje ljudi, saj pravijo, da so vile ob Bukovniškem jezeru dobre, prijazne in da prinesejo dobro letino tistim kmetom, ki so pridni, delovni in lepo ravnajo z živino.
  • Vila Orhideja biva ob brunarici, ki so jo otroci poimenovali Otroški kotiček. Skrbi za rastline okoli jezera, da lepo rastejo, cvetijo in bogatijo okolico. Še posebej pazi na tiste rastline, ki so redke in jih je danes malo.
  • Žabca Jezernika pa najdemo ob Ribiški koči. Skupaj z ribiči in gozdarji skrbi za živali v vodi in v gozdovih okoli jezera.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice