Preverili smo, kakšna je obiskanost mariborskih turističnih znamenitosti oziroma Mariborskega Pohorja, Hiše Stare trte in Akvarija-terarija.

Hladno-topel obisk Mariborskega Pohorja

Na Mariborskem Pohorju delijo svojo turistično sezono na dva dela, na poletno in zimsko. Po pridobljenih podatkih so v lanski zimski sezoni, ki je trajala od 1. decembra 2018 do 31. marca 2019, zabeležili okrog 186.000 obiskovalcev, kar je manj kot v sezoni pred tem. Poudarjajo, da so jim veliko težav povzročale težave z vremenom, zato je bilo mogoče v smučarski sezoni, ki traja 121 dni, smučati samo 50.

»So pa bili stroški zelo visoki, saj smo morali smučišča v glavnem urediti s pomočjo snežnih topov. Žal nas težave z vremenom spremljajo tudi v aktualni zimski sezoni. Tako se je zgodilo, da je sneg, ki smo ga v prvi polovici decembra izdelali s 100 topovi, ob toplem vremenu in vetru skoraj v celoti skopnel. Zato smo pozneje morali smučišča zasnežiti na novo, kar je seveda predstavljajo veliko finančno škodo,« pravi Miha Rubin, sodelavec v službi za stike z javnostmi na Mariborskem Pohorju.

Tudi v letošnji sezoni beležijo izpad prihodkov od prodanih smučarskih vozovnic, in sicer v višini 150 tisoč evrov, napram letu poprej. »Kakšen bo končen finančni rezultat v letošnji zimski sezoni, za zdaj še ne moremo govoriti,« še dodaja Rubin.

Na drugi strani pa poletna sezona Mariborskega Pohorja beleži pozitivne rezultate, predvsem Bike park Pohorje, ki je bil lani odprt od 8. marca, vse do konca leta. V tem času je privabil preko 15.000 kolesarjev, kar kot pravijo, je občutno več kot v letu pred tem. Ocenjujejo tudi pozitiven obisk drugih obiskovalcev, predvsem zaradi ponudbe množice prireditev in zagotavljanja prevoza z gondolo po polovični ceni.

4 odstotke manj obiskovalcev Hiše Stare trte

Hišo Stare trte je v letu 2019 obiskal okoli 56.500 gostov, kar je za okoli 4 odstotke manj kot v letu 2018. Največ obiskovalcev je bilo tujih, 77,5 odstotka, ki jim sledijo domači gostje, 22,5 odstotka. Kljub manjšemu številu obiskovalcev pa so v Hiši Stare trte z obiskom vseeno zadovoljni, saj poudarjajo, da je njihova rast prodaje na drugi strani zrasla za 11 odstotkov. 

»Navedeni podatki nakazujejo na spremembo strukture gostov Hiše Stare trte: ti so za kakovostno storitev in izdelke pripravljeni odšteti več. Trend rasti prometa in večanja deleža obiska s strani tujih gostov, ki jo kot ključno, poudarja tudi strategija razvoja turizma Slovenske turistične organizacije, želimo ohranjati tudi v prihodnje,« pravi Monika Jurišič Hlevnjak, svetovalka za odnose z javnostmi in spletno komuniciranje Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Množični obisk plazilcev

Z obiskom so zadovoljni tudi v Akvariju-terariju Maribor, saj število njihovih obiskovalcev narašča. V prejšnjem letu so po pridobljenih podatkih prodali 17.000 kart, število obiskovalcev pa bi naj bilo še nekoliko večje, zaradi brezplačnega vstopa, ki ga nudijo različnim humanitarnim zavodom.

»Naša želja je, da bi v tekočem letu dosegli 20 tisoč obiskovalcev naše zbirke. To pa pomeni, da moramo Akvarij-terarij dodatno promovirati predvsem v turističnih publikacijah našega mesta. Imamo zares pestro zbirko živali, zato so obiskovalci nad ponudbo navdušeni, pogosto pa, predvsem tujci, ne vedo, da imamo v osrčju največjega parka v mestu tako bogat podvodni in plazilski svet,« pravijo zaposleni Akvarij-terarija. 

V splošnem je bilo od januarja do oktobra 2019 v Mariboru zabeleženih 400.691 nočitev, kar je 6 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, in 177.799 prihodov gostov, kar je 9 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Razmerje med domačimi in tujimi obiskovalci je 11/89, povprečna doba bivanja v mestu Maribor pa je 2,06 dneva, kot kaže statistika Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Kdo mi našteje 3 mariborske atrakcije ,razen Kužnega znamenja ?

Starejše novice