Na Pohorju so letos beležili porast števila obiskovalcev, tako na mariborskem delu kot na Rogli.

Po poročanju STA je pohorska vzpenjača od 1. aprila, ko se je končala zimska sezona, do začetka septembra prepeljala 83.800 potnikov. To je dobrih 2.000 potnikov več kot v enakem obdobju lani.

V Marpromu so povedali, da so takšne številke tudi posledica dobrega obiska Bike parka, ki je svoja vrata odprl 8. marca. Od takrat so prodali že več kot 6.800 različnih vozovnic, vključno z vozovnicami za evropski in svetovni pokal v gorskem kolesarstvu. To je približno 40 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Večina obiskovalcev prihaja iz tujine, zlasti iz Avstrije in drugih sosednjih držav.

Kolesarski park na Pohorju bo odprt, vse dokler bodo to dopuščale vremenske razmere. Od ponedeljka bo v njem veljal jesenski odpiralni čas, torej od 9. do 18. ure. Tudi v tem obdobju, ko mnogi podobni parki v tujih višje ležečih gorskih centrih svoja vrata že zapirajo, na Pohorju pričakujejo dober obisk.
 

Oktobra bodo na gondoli opravili redna letna vzdrževalna dela, zato ob ponedeljkih, torkih in sredah ne bo obratovala. V pripravah na zimsko sezono so poleti končali že lani začeto posodobitev sistema zasneževanja, pred zimo pa bodo opravili še preostala potrebna dela na smučarskih terenih in žičniških napravah. Zimsko sezono si želijo uradno začeti najpozneje sredi decembra.

Uspešni so bili tudi na Rogli

Na Rogli in v Termah Zreče so poleti ustvarili dobrih 41.000 nočitev oziroma 13,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dosegli so 71,5-odstotno zasedenost hotelskih zmogljivosti in realizirali 11,9 odstotka več prihodkov od prodaje kot v enakem obdobju lani.

Na Rogli so gostili približno polovico domačih in polovico tujih gostov, med njimi je bilo največ Hrvatov, Italijanov, Saudskih Arabcev, Čehov, Romunov, Madžarov in Poljakov.

V Termah Zreče je bilo malenkost več domačih gostov, med tujci pa največ Nizozemcev, Italijanov, Nemcev, Belgijcev, Čehov, Madžarov, Hrvatov in Avstrijcev.

Tudi na Rogli se v teh dneh že intenzivno pripravljajo na jesenske mesece. V petek bodo odprli edinstveno Pot med krošnjami, ki bo obiskovalce navduševala skozi vse leto. V Uniturju so poudarili, da bo nova doživljajska atrakcija verjetno privabila dodatne obiskovalce in bo kakovostno nadgradila turistično ponudbo na Rogli.

Pohorje je odvisno tudi od letovanja na Hrvaškem

Dobre rezultate v turizmu letos beležita tako Maribor kot celotna turistična destinacija skupaj s Pohorjem. Po podatkih Zavoda za turizem Maribor Pohorje so v prvem polletju v mestu zabeležili za desetino več nočitev kot lani, na celotni destinaciji pa je bilo gostov za okoli 17 odstotkov več.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch je povedala, da so v obeh poletnih mesecih hotelirji sicer zabeležili manjši upad števila gostov, med enim in tremi odstotki v primerjavi z lani. To pripisujejo tudi padcu obiska na Hrvaškem, saj so za Maribor pomembni tudi tranzitni gostje, ki se ustavijo na poti proti morju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice