Ob napovedih, da naj bi že ta teden lahko svoja vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev in kampi, smo preverili, ali je to že mogoče in kakšni so obeti.

Spomnimo, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na minulih tiskovnih konferencah napovedoval, da bo do ponovnega zagona turizma prišlo v drugi polovici maja za manjše nastanitve in kampe ter junija za hotele in druge objekte.

Nazadnje je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc po seji strokovnega sveta na Brdu pri Kranju pred enim tednom dejal, da bodo že ta teden lahko obratovali manjši ponudniki, gre za sobodajalce in ponudnike apartmajev, in kampi. Junija pa bi svoja vrata lahko odprli tudi hoteli, wellnessi in ostali ponudniki, je še povedal takrat.

Spremembe »v kratkem«

Po naših informacijah se že vrstijo povpraševanja potencialnih domačih turistov v priljubljenih turističnih središčih, zato se ponudniki upravičeno sprašujejo, ali lahko že ta konec tedna gostijo turiste, ali pa to še ni dovoljeno. S vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so nam pa odgovorili, da je prepoved sprejema gostov še vedno v veljavi v skladu z Odlokom, s katerim je prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije.

»Predvidevamo, da bo Vlada v kratkem sprejela spremembo odloka, v delu ki se nanaša na nastanitvene kapacitete, s katero bo omogočeno sprejemanje gostov,« so zapisali, ampak konkretnega datuma niso ponudili. Ob tem so še opozorili, da odlok do preklica velja za vse nastanitve in za vsa območja, lokalne skupnosti se tako ne morejo samostojno odločati, da bi prihode turistov dovoljevale.

Danes so sicer na Hrvaškem hoteli, apartmaji, kampi in marine dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije koronavirusa. Takšna navodila, tako imenovane koronastandarde, pričakujemo tudi v Sloveniji. Kot so nam še potrdili na ministrstvu, bo Nacionalni inštitut za javno zdravje priporočila objavil takoj, ko bo na Vladi RS sprejeta sprememba odloka, ki bo dovoljevala obratovanje turističnih nastanitev. 

Številni ponudniki tako še naprej ostajajo brez jasnega odgovora na vprašanje, kdaj bodo lahko ponovno gostili turiste v svojih sobah, apartmajih in drugih prenočitvenih objektih. Morda bo več znanega konec tedna.

V Moravskih Toplicah več kot 2500 turističnih postelj ostaja praznih

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice