V višku dopustniškega razpoloženja smo preverili, kakšne statistične rezultate beleži štajerska prestolnica v prvem polletju letošnjega leta in jih primerjali z lanskim.

Tako je Maribor od januarja in z vključno majem zabeležil 146.520 nočitev turistov, medtem ko je v tem času lani v mestu prenočilo 116149. Se pa je zato lani izkazal za rekordnega mesec junij, ko ga je obiskalo 31 odstotkov več turistov kot leto poprej, medtem ko za letošnjega Statistični urad Republike Slovenije še ni objavil informacij.

Medtem ko smo lani ugotovili, da se je v prvi polovici leta število nočitev povečalo za 10 odstotkov, pa letošnjih prvih pet mesecev kaže na kar 20,7-odstotno rast.

Četudi je kazal lanski januar obetavnejšo sliko, pa so ga letošnji naslednji meseci krepko prehiteli.

Nočitve gostov destinacije Maribor in destinacije Maribor – Pohorje v obdobju od leta 2010 do leta 2017 (Vir: Zavod za turizem Maribor - Pohorje).

Kateri turisti največkrat prenočijo v Mariboru?

Tako smo na Statističnemu uradu Republike Slovenije preverili, kateri turisti pri nas najpogosteje prenočijo. Od domačih je v prvih petih mesecih v Mariboru prenočilo 21.468, medtem ko med tujimi 125.052 nočitvami prednjačijo Hrvati, sledijo pa jim Nemci, Srbi, Avstrijci, Poljaki, Italijani, Turki, Korejci ...

Vizija destinacije Maribor – Pohorje je do leta 2020 postati »vabljiva za goste, ki želijo uživati življenje in je poznana po svoji izjemni gostoljubnosti. Goste sprošča, razvaja, spodbuja k odkrivanju duhovne kulture, aktivnostim v naravi in zdravemu življenju skozi vse leto. Razpoznavna je po bujno zelenih gozdovih, sončnih vinorodnih gričih, bogati dediščini ter izjemni, vinski tradiciji, katere simbol je najstarejša trta na svetu.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborec (nepreverjen)

Mislim, da je ta dvig nočitev turistov zgolj zaradi veteranskega košarkarskega prvenstva v Mb, ker ponudba je zelo jalova, sploh ob "vrhunskem" delovanju MOM na področju turizma.

Koba (nepreverjen)

Gobezdavost..... turisti za dve uri in prenočitev na/iz Jadrana....

Starejše novice