Znamenito Srce med vinogradi v Svečini tik ob avstrijski meji zagotovo poznate. Pa ste slišali tudi za Haloško srce? Snujejo ga v Jelovcu pri Makolah, utrip pa mu bo mogoče izmeriti čez dve leti.

Kavklerjeva klet v Jelovcu pri Makolah šteje častitljivi dve stoletji. V osnovi lesen objekt, pod katerim je mogočna obokana vinska klet, je obnovljen. Kavklerjeva klet je zaščitena kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

Lastnik Kavklerjeve kleti in član novoustanovljene zadruge za razvoj Haloz Dežela tisočerih gričev Aleksander Kavkler je povedal, da je klet vse bolj zanimiva za obiskovalce: »Že 15 let v čast svetemu Urbanu konec maja prirejamo koncert, jeseni pa še Martinov koncert. Klet je že nekaj let protokolarni objekt, zato se je v njej odvilo že veliko kulturnih prireditev, Hubertova maša, civilne poroke, razstave in tako dalje.«

Foto: Aleksander Kavkler

Zamisel se je porodila povsem po naključju

Na cesto, ki od Kavklerjeve kleti vodi do vinograda, je Aleksander Kavkler pred dvema letoma navozil gramoz. Lani si je ob kontroli gerkov ogledal orto foto posnetke iz zraka in v istem trenutku dobil zamisel.

»Tu bo Haloško srce, sem si rekel. Po neprespani noči pa je bilo že neskončno novih idej, kaj vse bi se dalo narediti in ponuditi na ogled,« je za Ptujinfo povedal Kavkler.

Med haloškimi vinogradi bodo tako uredili gramozirano sprehajalno pot v obliki srca, v sredini pa posadili vrtnice. Te v vinogradih sicer služijo predvsem kot zgodnje znanilke bolezni in škodljivcev, a bodo v srčiki srca vendarle dobile tudi bolj romantično vlogo.

Kavkler je napovedal, da bodo ob Haloškem srcu postavili še razgledni stolp: »Podoben bo lovski preži, v katerem bo tudi manjši apartma. Okrog srca pride še zasajen vinograd, pod njim pa ograja oziroma obora, v kateri bodo na ogled divje živali

Foto: Aleksander Kavkler

Na obisk bo treba počakati še dve leti

Idejno zasnovo so v Kavklerjevi kleti že pripravili, trenutno je v izdelavi še projektna dokumentacija. »Upam, da bo v letošnjem letu objavljen razpis in da se bo projekt zaključil s pomočjo sredstev Evropske unije,« je povedal lastnik Kavklerjeve kleti.

Celotna investicija bo po prvotnih izračunih znašala okoli 50 do 60 tisoč evrov.

Projekt bo predvidoma zaključen prihodnje leto jeseni, v maju 2022 pa bo že na ogled javnosti.

Uživati penino med vrtnicami ob sončnih zahodih

Aleksander Kavkler je povedal, da je na tem mestu nekoč stal lesen paviljon: »S špalirjem oziroma brajdami je bil povezan s kletjo. V njem so lastniki in ostala povabljena gospoda ob nedeljah in praznikih razvajali brbončice z odličnimi haloškimi vini.«

Želi si, da bi se na tem mestu dogajalo enako, kot se je pred sto in več leti: »Za vikende in praznike želimo ponuditi vrhunska haloška vina. Objemati s pogledi lepote štajerskih, pohorskih in haloških bregov, pokušati pristno haloško kulinariko ter uživati penino med vrtnicami ob sončnih zahodih. Pridelujemo namreč muškat ottonel, iz katerega se pripravlja kraljeva pijača, ki jo bo mogoče okušati samo tukaj.«

Foto: Aleksander Kavkler

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
levi komunist (nepreverjen)

me zanima ali ima dovoljenje za takšen poseg
kaj pa vpliv na okolje
pa zaščitene živalske vrste
pa plazovi
Ja nekateri pa res nič ne razmišljajo

Zikollino (nepreverjen)

Haložan pač ... in še plagiator povrhu ... vsaka čast za trud in željo, vendar je to premalo
...

Starejše novice