FOTO: Playgreen
Pohorje je v zadnjih letih čedalje bolj vroče prizorišče poletnih priprav nogometnih ekip iz vsega sveta. Miran Ferk načrtuje, da bo letos v Maribor pripeljal okrog 16 ekip, vsaj šest pa jih je moral že odsloviti, saj v Mariboru ni več prenočišč.

Od danes do prvega julija namreč v Mariboru poteka Evropsko košarkarsko prvenstvo veteranov, ki bo v Mariboru poskrbelo za kar 15.000 nočitev. »Zaradi evropskega veteranskega prvenstva ni prostih hotelskih kapacitet. Vsaj šest klubov je na račun tega zamenjalo destinacijo. Upam, pa seveda, da se bodo drugo leto vrnili,« za Mariborinfo razkriva Miran Ferk, ki je s svojim podjetjem Playgreen pod Pohorje pripeljal že številna zveneča imena.

Od konca junija do avgusta se bo na štirih igriščih pod Pohorjem pripravljalo okvirno šestnajst ekip. Prvi prihajajo že prihodnji četrtek, in sicer srbski prvoligaš FK Čukarički.

Hajduk ostaja 17 dni, Arabci kar cel mesec

Na račun zasedenih hotelskih kapacitet bo letošnje število ekip pod Pohorjem manjše od lanskega, ko se je v idiličnem pohorskem okolju pripravljalo 24 ekip, a število nočitev bo predvidoma ostalo na enaki ravni.

V Mariboru se bodo letos vnovič pripravljali nogometaši splitskega Hajduka, Ferencvaros, bolgarski in romunski prvoligaši ter belgijski Leuven, kjer je trener nekdanji strateg Leicester Citya Nigel Pearson. V Maribor želijo tudi Turki in Arabci, prvega letošnjega evropskega nasprotnika Maribora pa so morali zavrniti.

»Lani je bilo nekaj več kot 10 tisoč nočitev, letos računam na 9000. Res je, da je letos manj ekip, a te ostajajo dlje. Hajduk tako letos ostaja 17 dni, lani je 11. Prihajata tudi dve arabski ekipi, ki bosta na Pohorju ostali kar 26 dni,« še dodaja Ferk.

Mamič želi v Maribor, zavrnili nasprotnike Maribora v kvalifikacijah

»Po vsej verjetnosti pride tudi Al Ain iz Združenih arabskih emiratov, kjer je trener Zoran Mamič in si na vsak način želi priti v Maribor,« pripoveduje direktor podjetja Playgreen, ki po petih letih v Mariboru ne bo gostila hokejske ekipe. 

Zaradi polnih hotelskih kapacitet je nekaj ekip nameščenih tudi v Zrečah, Rušah in Betnavi, ne le v pohorskih hotelih, ki jih s septembrom v najem prevzema Miran Ferk. Nekaj pa so jih bili primorani tudi zavrniti.

»FK Partizani, klub, s katerim bo Maribor igral v kvalifikacijah za ligo Evropa, so po vsej sili želeli priti v Maribor, a sem jih moral zavrniti, saj jim nisem uspel zagotoviti prenočišč,« za Mariborinfo še razkriva Ferk.

Prihaja tudi Antalyaspor?

V zadnjih tednih pa se za prihod v Maribor zanimajo številni turški prvoligaši, ki so svoje priprave načrtovali v Avstriji, a so jih tam odpovedali zaradi nedavnih dogodkov v zvezi z zaprtjem številnih mošej po vsej državi.

»Turški prvoligaši so se »masovno« preusmerili v Slovenijo. Pred dvema dnevoma so bili pri nas Antalyaspor in še en klub iz turške prve lige. Zares si želijo priti v Maribor,« je v pogovoru še povedal Ferk.
 

Visoki cilji za razvoj Maribora kot destinacije za športne priprave

Podjetje Playgreen na letnem nivoju za vzdrževanje štirih nogometnih igrišč pod Pohorjem nameni okoli 45.000 evrov. »To pa je še vedno premalo. Vlagamo po svojih možnosti, so pa igrišča tudi letos vrhunske kvalitete,« je stanje pohorskih zelenic pohvalil Ferk.

S pohorskimi hoteli, ki jih v najem prevzema meseca septembra in razvojem letnega turizma na Pohorju pa ima Ferk velike načrte.

»Ekipa, ki jo bom sestavil, se bo začela še bolj ukvarjati z ostalim športom. Maribor ima res dobro infrastrukturo in pod Pohorjem ne bomo več gostili samo nogometaše in hokejiste,« razkriva direktor podjetja Playgreen.

Na Pohorju mednarodni turnirji odbojke na mivki?

»Pri dvoranski odbojki odlično sodelujemo z Draš centrom in tu si ne bomo mešali štrene, saj si obojestransko pomagamo. Imamo pa priložnosti za še več priprav različnih športov,« je prepričan Ferk.

Tako je že zasnoval idejo, da bi na mestu umetnega igrišča na Pohorju uredil kar štiri igrišča za odbojko na mivki, kjer bi v prihodnosti prirejal odmevne mednarodne turnirje odbojke na mivki, ob tem pa še priprave za tako imenovani »beachvolley«, ki ima po svetu številne oboževalce. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice