Turistična organizacija objavila posnetek Slovenije, ki je navdušil marsikoga. Le Slovencev, ki bivajo vzhodno od Trojan, ne.

Britanski popotnik in snemalec z brezpilotnim letalom Hamza Mujtaba je pred nekaj dnevi na spletu objavil video posnetek, ki ga je ustvaril v sodelovanju z organizacijo Must Do Travels. Video posnetek prikazuje lepote Slovenije, turistične in naravne znamenitosti. Našo deželo predstavlja kot prezrto destinacijo, ki jo popotnik mora obiskati. Vse to v sliki s 4K ločljivostjo ter glasbeno in glasovno spremljavo, ki gledalca enostavno ne more pustiti ravnodušnega. Razen, če živi v Sloveniji, vzhodno od Ljubljane.

Lepote Slovenije? Ne, le zahodne Slovenije.

Posnetek, ki naj bi prikazoval lepote Slovenije, namreč prikazuje bolj ali manj le prizore iz Gorenjske, Goriške ter Obalne regije in seveda iz Ljubljane. Vsebina posnetka, ki je sicer na družbenih omrežjih požel kar nekaj navdušenja svetovne javnosti, torej povsem sovpada s turističnim zemljevidom priljubljenega svetovnega popotniškega založnika Lonely Planet. O tem smo pred nekaj meseci pisali v prispevku Turistična sramota za Štajersko: Svetovni vodiči vidijo le zahodno od Ljubljane.

Razočaranje in nejevoljo nad posnetkom so na družbenih omrežjih izražajo številni. Med njimi tudi geografi, ustvarjalci, turistični ponudniki in še kdo.

Nekateri se ob tem celo sprašujejo, če se bomo Prekmurci morda morali pojaviti v spotu Visit Hungary*, Štajerci pa v spotu Visit Niedersteiermark**, da nas bo kdo opazil?

Tudi vzhod ima kaj pokazati

A če smo iskreni, za tako videnje Slovenije skozi oči popotnika in turistične organizacije z onstran zemeljske oble niso krivi oni sami. Ravno tako ni kriva pokrajina kot taka. Pomurje ima denimo številne naravne in kulturne danosti, ki v sodobnem svetu postajajo vse večja vrednosta. Ravno tako vrsto naravnih lepot najdemo na Pohorju in na Koroškem. Tudi Maribor z Lentom, najstarejšo trto in vinskimi kletmi ter cestami in smučiščem, po katerem se lahko pripelješ skorajda v mesto, ima marsikaj za pokazati. Nikakor ne moremo mimo Ptuja, ki je najstarejše slovensko mesto z bogato arhitekturno ter kulturno dediščino. 

Krivi smo mi

Največji del krivde lahko verjetno pripišemo kar odnosu krovne turistične organizacije v Sloveniji do turizma onstran Trojan. Ta se manifestira že v regionalizaciji Slovenije na turistične destinacije, kjer je praktično vsa vzhodna polovica države z izjemo Koroške in Pohorja uvrščena v Termalno Panonsko Slovenijo. Maribor pa je s Pohorjem uvrščen kar v alpski svet!

Dobršen del krivde lahko seveda pripišemo tudi raznim regijskim ter lokalnim razvojnim in turističnim organizacijam, ki naj bi ustvarjale podporno okolje za razvoj turizma in skrbele za promocijo turizma izven regije. Nenazadnje pa gre del krivde verjetno pripisati tudi turističnim ponudnikom samim. Kar nekaj je namreč svetlih primerov, ki jim je kljub zapostavljenosti uspelo.

* Visit Hungary: obišči Madžarsko
** Visit Niedersteiermark: obiščite spodnjo Štajersko

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice