Ne pozabite, modrim vinjetam z letnico 2018 s četrtkom poteče veljavnost. Od prvega februarja bodo vozila na cestninskih cestah morala biti opremljena z rožnato vinjeto z letnico 2019.

Vinjete za letošnje leto so v prodaji že od začetka decembra, in sicer v devetih različicah, katerih cene ostajajo nespremenjene.

Že v prvem mesecu prodaje novih vinjet je upravljalec slovenskih avtocest prodal za 21,97 milijona evrov vinjet z letnico 2019. Gre za 5-odstotni porast v primerjavi s prvim mesecem prodaje vinjet z letnico 2018, ko je bilo prodanih 552.478 vinjet manj.

Cena vinjete za osebna vozila še naprej znaša 110 evrov, cena mesečne 30 in tedenske 15 evrov. Za letno vinjeto bodo vozniki kombiniranih vozil morali odšteti 220 evrov, za mesečno 60 ter za tedensko 30 evrov. Cena letne vinjete za motorna kolesa ostaja 55 evrov, medtem ko bo za mesečno treba odšteti 30 evrov in za tedensko 7,5 evra. 

Ni vseeno kje in kako

Veljavna je le pravilno nameščena vinjeta. Ko odstranimo zaščitno folijo, jo moramo nepoškodovano nalepiti na notranjo stran vetrobranskega stekla tako, da je jasno vidna od zunaj. Pri tem se ne sme nahajati na zatemnjenem delu vetrobranskega stekla ali na stranskem oknu vozila. Prav tako je pred namestitvijo nove treba odstraniti predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto, piše STA.

Pri Darsu voznikom svetujejo, da preverijo tudi, ali je vinjeta preluknjana na pravi datum. V primeru, da ni pravilno preluknjana, lahko namreč pri prodajalcu reklamirajo le nenalepljeno vinjeto.

Z uporabo cestninske ceste brez veljavne vinjete za določen cestninski razred sicer tvegamo globo 300 evrov. Če vinjeta na vozilo ni nameščena s prvotnim lepilom oziroma če z nedovoljenim posegom spremenimo ali zmanjšamo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice