V oddaji Iz našega studia so pri TV IDEA gostili prvaka Socialnih demokratov in kmetijskega ministra Dejana Židana.

Podpredsednik vlade v odhodu ob obisku studia naših novinarskih kolegov priznava, da se kot strasten ljubitelj narave tudi v Pomurju in na Štajerskem rad poda na daljši pohod.

Za vse lepote, ki si jih med tem lahko ogleda, pa so večkrat prikrajšani tuji turisti, ki jih turistični vodiči praviloma napotijo le na zahod države. O slabi zastopanosti vzhodne Slovenije na turističnih zemljevidih in spletnih straneh politik pravi, da stanje ne odraža resničnosti, saj tudi pri nas premoremo veliko zanimivosti. 

Naj bi pa to kazalo, kako pomembno je, da imamo čim več svojih ljudi na pomembnih mestih.

»Ko sem postal minister, maja 2010, me je izjemno presenetilo, kako malo tam, kjer se odloča, torej v Ljubljani, velja glas Pomurja. Tudi iz Maribora, iz Ptuja in Celja ni bilo glasu,« pravi Židan, ki meni, da je stvari treba spremeniti.

Za večjo prepoznavnost naših krajev naj bi sicer bila potrebna tudi aktivacija županov.

Pomurje na točki preobrata

Vendar pa turizem ni edino področje, ki regiji predstavlja izziv. Zaskrbljujoče je tudi staranje prebivalstva, o katerem smo nedavno poročali tudi v našem mediju.

Priseljevanja v Mursko Soboto denimo tako rekoč ni, a Židan kmalu pričakuje spremembe, predvsem zaradi različnih izboljšav, prebujanja gospodarstva in obnavljanja posameznih inštitucij.

»Po mojem smo že nekje tam na točki preobrata v Pomurju, zlasti pa v Murski Soboti,« pravi kmetijski minister in dodaja: »Sobota mora biti tako narejena tako, da je kot prvo lepa za nas, ki tukaj živimo, kot drugo pa da potem privabi turiste.«

Na obraze Mariborčanov se vrača nasmeh

Obenem ugotavlja, da se močno spreminja tudi Maribor, ki je v času osamosvojitve bil zelo veselo mesto. 

»Ljudje so bili nasmejani, potem pa je prišlo obdobje razpada industrije. Takrat se je videlo na Mariborčankah in Mariborčanih; postali so otožni, ni bilo več želje po pogovorih,« razlaga Židan, ki opaža, da se z rastjo industrije veselje zdaj vrača: »Maribor se počasi spreminja, ima pa to smolo, da nima župana, ki bi se razumel na gospodarstvo.«

K preporodu bi menda lahko prispevala tudi Magna, vsaj z vidika zviševanja plač – tudi pri konkurenčnih podjetjih.

Prvi premier iz Murske Sobote?

Ob bližajočih se volitvah, na katerih Socialnim demokratom napovedujejo dober rezultat, Židan sicer priznava, da je zaupanje v njegovo stranko danes bistveno večje kot pred štirimi leti:

»Prvič v zgodovini moderne Slovenije je vsaj potencialna možnost – tako nekatere ankete kažejo – da bi Slovenija dobila predsednika vlade, ki je iz Murske Sobote. Tega do sedaj nikoli nismo imeli.«

Vsekakor pa ocenjuje, da bi v vlogi predsednika vlade bil bolj učinkovit od Mira Cerarja, ter izpostavlja svoje življenjske izkušnje in podporo dobre skupine ljudi.

Čebelarji kot zgled sloge in sodelovanja

Ob koncu pogovora se je predsednik Socialnih demokratov dotaknil še čebelarstva, ki ga Slovenci po njegovem mnenju upravičeno tako visoko cenimo. Za razliko od nekaterih drugih držav pri nas niti ne gre le za gospodarsko, industrijsko panogo, temveč za način življenja, pravi:

»Čebelarji imajo nekaj, kar bi si jaz tudi drugod želel: izjemno dobro so medsebojno povezani.«

Morda je bilo prav to ključno pri velikem uspehu, ki so ga ob pomoči kmetijskega ministra poželi s svojo zamislijo o svetovnem delu čebel. Tega Židan pravzaprav šteje za eno največjih diplomatskih zmag, saj je slovenska resolucija na Generalni skupščini Združenih narodov požela veliko navdušenje delegatov.

»Slovenija je s tem postala dosti bolj prepoznavna, kot je bila pred tem,« o dogodku, ki je porodil veliko zanimanje za Slovenijo kot čebelarsko velesilo, pravi Židan ter ob zanimanju za izobraževanja navaja še naš katalog čebelarske opreme in apiterapije.

Kmetijski minister je med drugim spregovoril še o Zoranu Jankoviču, zdravstveni reformi, dvigu socialne pomoči in uporabi družbenih omrežij, celoten intervju pa si lahko zdaj ogledate tako na TV IDEA kot v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

nekdo se spozna na svinjske riti,,,nekdo pa na filozofijo, psihologijo, metalurgijo in ginekologijo

prdec v glazbo, (nepreverjen)

Kak je židan naenkrat pameten postal .v se se razmi.v svinjarijo,v mokrišča,velektriko,v glazbo,pa do zdaj nič ni uresničil!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Franček (nepreverjen)

Da ne pozabimo, on je bil v vladi, ki ni dodelila Maribori oziroma podjetju EON Reality, ki bi odprlo predstavništvo v Maribori. Pa je šlo 250 visoko tehnoloških služb na Madžarsko.
Tip je pač tipični SD lažnivec.

Starejše novice