Vas zanima, kaj so imeli Angleži povedati o kulinaričnih vrhuncih štajerske prestolnice? Pripravite se na superlative.

Luxury London je angleški spletni kotiček, ki opeva kvaliteto krajev, dogodkov in ljudi. Nič čudnega torej, da so pogled vrgli na naše majhno mestece, ki skriva mnogo več, kot smo si pripravljeni priznati. Včasih potrebujemo budno oko tujca, da nam na svoj način razgali odlične dobrote, ki jih ponuja Štajerski okraj – od odličnega vina, slikovite narave, pa vse do izvrstne lokalne kulinarike.

Potep po Vinagovi kleti

Na svojem kulinaričnem potepu so se najprej ustavili v vinski kleti Vinag, eni izmed najstarejših in največjih vinskih kleti v Evropi. Oko so vrgli na najbolj čislane police, kjer stojijo najdražja vina. Polnim denarnicam navkljub je 7.000 evrov kar zajetna vsota za prestižen Rizling, letnik 1966, ki naj bi bil rezerviran le za največje poznavalce vina. Tako so raje poskusili kar penino, alternativo šampanjcu, ki naj bi bila izdelana po enaki metodu kakor slednji.

“Perfekten način, kako nazdraviti na našo prihajajočo vinsko avanturo,” pišejo za Luxury London.

“Staro vino” le za najimenitnejše goste

Pot jih je kakopak zanesla tudi proti Lentu, kjer stoji “slikovita stavba ob reki s streho iz terakote in veliko trto, ki se vzpenja ob njenem vznožju”. Verjetno ste že uganili – govora je o najstarejši trti na svetu. Žal pa se angleški gosti niso mogli potešiti niti z vinom iz slednje, namenjeno je namreč le najbolj imenitnim gostom, kot so člani kraljeve družine ali predsednikom. Četudi so lokalnim vinarjem za eno steklenico že ponudili vrtoglavih 10.000 evrov, so skrivnostnega občudovalca “starega vina”, kakor ga imenujejo zaradi 450 let stare trte, zavrnili.

Naša vina govorijo zgodbo

Da pa je pravo Štajersko treba doživeti od zgoraj navzdol, so se zavedali tudi naši angleški gostje. Odpravili so se namreč na manjši potep po mariborskih vinotočih, da se še na lastne oči prepričajo o izvoru naših odlličnih vin in njihovi zgodbi. A presenetilo jih ni le “izjemno okusno vino”: lastnik neimenovanega vinotoča jim je postregel še z domačim sirom in salamo, da je angleški avtor članka občutil skorajšnjo krivdo ob tolikšnih kulinaričnih užitkih pri nas. Lastnik vinotoča jim je nato z vidno strastjo pripovedoval o izdelavi njihovih izdelkov.

“In prav ta strast do vsega, kar je lokalno in visoke kakovosti, je razlog, da sodi ta del sveta med samo smetano za prave gurmane,” še pišejo za Luxury London. “Zeleni valoviti hribi z dolgimi, dolgimi vrstami trte, težko obloženimi s kroglastim grozdjem,” kakor opisujejo našo slikovito pokrajino na svojem potepu, "so dom domače kulinarike, kjer domač kruh in med za zajtrk nista prav nobena novost, vse te dobrote pa potem romajo v odlične mestne restavracije."

Restavracija MAK na Pobrežju vrhunec prestižne kulinarike

Jedi, ki jih je zanje postregel David Vračko, lastnik in glavni kuhar restavracije Mak na Pobrežju, so bile polne “Michelinovih pridihov”, vina pa izjemna. Presenetil je tudi sam Vračko, ki je s skrivnostnim nasmeškom Mone Lize na mizo nosil jed za jedjo, četudi gostje niso utegnili pogledati niti (sicer neobstoječega) menija. Seveda je celoten vtis vse prej kot razočaral. “Zares je težko zamisljivo, da lahko na obrobju mesta v na prvi vtis skromni rustikalni restavraciji dobiš jedi, ki bi jih lahko pričakoval v hotelu s petimi zvezdicami”, še hvalijo imenovano restavracijo.

Navdušila pa je tudi restavracija Rožmarin v centru, kjer so občudovali moden interier in lepo oblečene goste: “Izgleda, da kjerkoli se že nahajaš v tem mestu, zaslediš enako predanost izdelkom najvišje kvalitete, ki izvirajo iz krajev, oddaljenih le nekaj kilometrov, in zasenčijo mnogo drugih ponudnikov visoke kulinarike.”

 

Foto: Luxury London

Starejše novice