Ameriški gigant Google se je odločil, da bo pri boju zoper epidemijo koronavirusa delil poročila o gibanju svojih uporabnikov, ki prikazujejo obiskanost posameznih lokacij v določenem kraju. Na voljo so tudi podatki za Maribor.

Google je pripravil poročilo, s katerim je predstavil, kako so se zaradi epidemije koronavirusa in prepovedi zadrževanja na javnih mestih spremenili trendi mobilnosti prebivalcev v posameznih mestih. 

Prikazni so trendi gibanja prebivalstva v šestih kategorijah: nakupovanje in rekreacija, trgovina z živili in lekarna, park, avtobusna/železniška postaja, delovna mesta, stanovanjsko naselje.

Podatke o gibanju pridobiva Google s strani svojih uporabnikov, ki imajo na mobilnih napravah vključeno »Zgodovino lokacij«. To omogoča Googlu prikazovanje uporabnih informacij glede na to, kje ste bili z napravami, v katerih ste prijavljeni. Na podlagi podatkov o preteklih lokacijah na primer prikaže Google v svojih zemljevidih obvestila o razmerah na cestah za pot v službo in domov, tako da si zapomni vašo pot v službo.

Podatke so primerjali glede na povprečno gibanje prebivalcev v obdobju med 3. januarjem in 6. februarjem 2020, torej s časom, ko smo se po mestih še gibali brez omejitev.

V Mariboru je obisk trgovin padel za 90 odstotkov

Kar 90 odstotkov manj časa preživijo prebivalci Maribora v trgovinah, kot so še pred dvema mesecema. Obisk trgovin z živili in lekarn se je zmanjšal za 95 odstotkov. 45 odstotkov zaposlenih je v tem času nehalo hoditi na delovno mesto. 

Prav tako se je zmanjšalo število prebivalcev, ki hodijo na sprehode v park. V parkih preživijo Mariborčani 53 odstotkov manj časa, kot pred epidemijo koronavirusa. 69 odstotkov manj časa so prebivalci Maribora v zadnjem času preživeli na avtobusnih in železenskih postajah. 

Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google

Možnost zlorabe?

Tovrstni podatki so sicer pri preprečevanju širjenja epidemije lahko zelo koristni, saj omogočajo državnim in zdravstvenim službam, da se pravilno odzovejo ob pojavu morebitnega novega žarišča koronavirusa, ali ga celo preprečijo, če te zaznajo preveliko gnečo prebivalcev in kršenje državnih ukrepov omejevanja socialnih stikov.

Po drugi strani pa spodbujajo tudi pomisleke glede pretiranega vdora v posameznikovo zasebnost in porajajo vprašanje, kako dejansko Google vse te podatke uporablja. Ameriška družba sicer zagotavlja, da uporablja zgolj združene in anonimne podatke, ki so predstavljeni v odstotkih in ne v absolutnih številkah.

Odstotki predstavljeni v poročilu so izračunani glede na primerjavo z izhodiščno vrednostjo, ki zajema podatke izpred petih tednov. Poročila bo Google posodabljal na vsaka dva do tri dni, kolikor tudi traja da se poročilo izdela. Zadnje poročilo, ki je na voljo, je za 29. marec 2020.

Tuja družba lahko, naši modre v modrem pa ne

Spomnimo, pred dnevi je veliko razburjenja v javnosti povzročil sporni 104. člen včeraj sprejetega 'protikorona zakona', ki bi policiji omogočal možnost lokacijskega nadzora nad državljani v karanteni brez odredbe sodišča. Ta člen je po mnogih kritikah, tako opozicijskih strank, kakor informacijske pooblaščenke, bil črtan iz zakona celo na pobudo koalicijske SMC. Kljub temu pa se vse več držav odloča za tovrstne metode nadzora in uporabe tehnologije pri učinkovitem spopadu z epidemijo koronavirusa.

Tudi veliko slovenskih uporabnikov Googlovih storitev deli svoje podatke temu ameriškemu podjetju, ob ideji, da bi takšne podatke lahko uporabljala slovenska policija, pa jim več ni čisto vseeno.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
O (nepreverjen)

Itak

Hashtag (nepreverjen)

#policija se vozi s kombijem po parku, obstaja nevarnost naleta dveh policijskih vozil .

Starejše novice