Televizija As iz Murske Sobote od konca minulega leta izvaja projekt EU Voices, ki v ospredje postavlja teme, ki so v Evropski uniji še kako pomembne in s tem tudi Konferenco o prihodnosti Evrope.

Gre za velik vseevropski demokratični projekt z razpravami, ki jih vodijo državljani in državljanke iz vse Evrope in tako omogočajo izmenjavo mnenj in zamisli o oblikovanju naše skupne evropske prihodnosti. 

O migracijah, okolju, vladavini prava, mladih in izobraževanju tako razmišljajo štirje uveljavljeni strokovnjaki in vplivneži iz slovenskega prostora.

Vsak torek in četrtek ob 17.00 si lahko na spletni strani projekta ogledate vsebinske video bloge in pod njimi podate svoje mnenje, ideje, predloge za spremembe na omenjenih področjih v prihodnje.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi v živo na eni izmed čajank projekta EU Voices, ki jih pripravljajo po vsej državi. Minuli petek sta se v Pomurju odvili kar dve, obe na temo migracij.

Prva je bila na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, kjer so na omizju sodelovali Uroš Lipušček, priznani novinar, politolog in zgodovinar, poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič in profesor zgodovine in sociologije Jernej Jakelj.

Govora je bilo o migracijah kot sestavnem delu življenja v Evropi ter migracijah v luči vojne v Ukrajini in vplivu teh na življenje v Sloveniji. 

Dijaki so odprli tudi temo podnebnih migracij. Pojavilo se je vprašanje kdo bo odgovarjal za njih, predvsem iz finančnega vidika, kajti večinoma gre to za državljane iz držav tretjega sveta, ki pa sami niso krivi za nastalo situacijo.

Po besedah Lipuščka bo teh migrantov iz leta v leto samo še več, saj so se zaradi dviga morske gladine in številnih hudih neurij primorani zapustiti svoje domove. Kam se bodo selili in kdo bi naj odgovarjal za njih pa ostaja odprto vprašanje.

Druga čajanka se je odvila v Bistri hiši v Martjancih, kjer je je bil poudarek na dnevnih migrantih, saj je za Pomurje značilno, da veliko prebivalcev, dnevno migrira v Avstrijo na delovno mesto.

Pri tem je bil izpostavljen predvsem velik davek, ki so ga ti delavni primorani plačevati in pa dejstvo, da je razlog za tolikšno dnevno migriranje kriv tudi neenakomeren razvoj v Sloveniji in da je Pomurje zapostavljeno

Kaj pa vi menite? Kako naj Evropska unija ureja migracije zaradi podnebnih sprememb in dnevne migracije? Poglejte si videobloge Uroša Lipuščka na spletni strani EU VOICES in pod njimi oddajte svoje mnenje. S komentarjem se lahko potegujete tudi za veliko nagrado: štiridnevni izlet v Strasbourg za dve osebi. 

Vabljeni, da v družbi priznanih strokovnjakov in vplivnežev tudi vi razmišljate o vaši in naši skupni evropski prihodnosti!

Starejše novice