Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes potrdil, da bo Hrvaška omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov.

Po vstopu na Hrvaško bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije. Božinović je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite napovedal, da bodo potnike na mejnih prehodih seznanili s priporočili epidemiologov. Ocenil je, da bosta odprtje meje in ugodna epidemiološka situacija olajšala tudi meddržavne dogovore o vnovičnem zagonu turizma, piše STA.

Hrvaški štab civilne zaščite je prav tako danes odločil, da bodo hrvaškim državljanom, tudi tistim, ki imajo bivališče v drugih državah, omogočili potovanja čez mejo ob spoštovanju vseh priporočil epidemiologov.

V ponedeljek bo javno življenje skoraj povsem zaživelo

Hrvaška bo v ponedeljek sprožila tretji korak rahljanja epidemioloških ukrepov. Med drugim bodo znova dovolili javni promet med županijami. Odprli bodo vrtce in šole za nižje razrede osnovne šole kot tudi gostinske lokale in nakupovalna središča. Svoja vrata bodo po več tednih znova odprli narodni in naravni parki, delovati bodo začele avtošole, stavnice in igralnice.

Dovoljeno bo zbiranje največ deset oseb na javnih krajih namesto dosedanjih največ pet.

Božinović je danes napovedal, da bodo kmalu objavili tudi priporočila za vnovično organizacijo kulturnih dogodkov. Najprej bodo omogočili nadaljevanje dela filmskim ekipam in snemalcem glasbenih vsebin, od 18. maja pa naj bi se življenje vrnilo v kine, gledališča in na koncertna prizorišča, je povedal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, po poročanju STA.

Novo žarišče na priljubljenem otoku v Dalmaciji

Medtem pa so okrepili epidemiološke ukrepe na otoku Brač, kjer so v petek zabeležili 22 primerov okužbe z novim koronavirusom. Gibanje po otoku ali z njega je možno le z dovolilnico. Opravili so dodatna testiranja, da bi ugotovili razsežnost okužb na tem med turisti zelo priljubljenem dalmatinskem otoku.

Na Hrvaškem je od petka popoldan za covidom-19 zbolelo še 15 oseb, ena oseba pa je umrla. Doslej se je okužilo 2176 ljudi, 87 jih je umrlo, 1726 pa ozdravelo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Hrvati rabijo gnar od turizma

Default (nepreverjen)

Ustasi rabijo eure

Navijac (nepreverjen)

Gres tja na sestanek.Kako pa je za nazaj?

Ilija (nepreverjen)

Odprli so meje za evropske mafijaš.

Starejše novice