Samo v zadnjih nekaj mesecih je bilo v Jadranskem morju opaženih nekaj morskih psov, med drugim v Pulju, Dubrovniku in Splitu. Pri tem se zagotovo poraja vprašanje, kakšna verjetnost je, da nas morski pes na Jadranu prav res napade.

Leta 2012 je National Geographic raziskoval vzroke za porast napadov morskih psov. V tistem letu so namreč po svetu zabeležili dvanajst smrti zaradi morskih psov. Pri tem so izpostavili, da čeprav je bilo omenjenega leta zabeleženih dvanajst primerov smrti zaradi napada morskih psov, smo na drugi strani ljudje istega leta pobili okoli 273 milijonov morskih psov.

Zaradi tega je danes ogrožena že vsaka četrta vrsta morskega psa, poznamo namreč okoli 500 različnih vrst morskih psov.

Kdo je potemtakem bolj nevaren, morski pes ali človek? Odgovor se ponuja sam. Ob tem pa smo raje preverili, koliko smrtonosnih napadov morskega psa beležimo na Jadranu.

Enajst smrtonosnih napadov morskih psov

Odkar organizacija Shark Research Institute beleži statistiko napadov morskih psov, je v Jadranskem morju zabeležila enajst smrtnih napadov, od tega devet na hrvaškem delu.

Prvi smrtonosni napad morskega psa v Jadranskem morju so leta 1868 zabeležili v Trstu, ko je beli morski pes napadel plavalko. Šlo naj bi za gimnazijko, ki je preslišala opozorila ribičev. Nato je prišlo do dveh napadov leta 1907, in sicer v zalivu otoka Krka in v bližini otoka Hvara.

Avgusta leta 1934 je pred Kraljevico morski pes napadel 17-letno Ljubljančanko Vero Novak, ki naj bi kljub opozorilom ribičev odplavala na odprto morje. Na morski gladini naj bi se kmalu pojavila plavut morskega psa, zaradi česar bi naj ribiči najstnico skušali opozoriti, a jih ni slišala. Njenega trupla niso nikoli našli.

Julija 1955 je morski pes blizu Budve na pol pregriznil študenta, ki je plaval s prijateljem. Avgusta 1955 je 32-letna Nemka Carla Podzum v Opatiji plavala le nekaj metrov stran od obale. Ko jo je morski pes napadel, je zaklicala na pomoč družini, ki je bila na obali. A je sledil še drugi napad, ki je bil za Nemko usoden.

Avgusta 1961 je beograjski študent plaval skupaj s sedmimi prijatelji, ko mu je morski pes odgriznil del roke in obe nogi. 

Do napada je prišlo tudi pri Bakarju leta 1966, ko je 33-letni Čeh plaval ob ribiški mreži za tune, in ga je napadel morski pes. Umrl je v reški bolnišnici. 

Septembra 1971 je v Istri 34-letnemu Poljaku morski pes odgriznil del noge in je kljub pomoči izkrvavel.

Na Jadranu se je zadnji smrtni primer zaradi napada morskega psa zgodil avgusta leta 1974, ko je v bližini Omiša morski pes napadel 21-letnega Nemca Rolfa Schneiderja, ki je zaradi posledic napada izkrvavel na obali.

Zadnji zabeležen napad morskega psa se je zgodil leta 2008, ko je morski pes poškodoval Slovenca Damijana Peska. Peska je namreč 6. oktobra leta 2008 na Visu ugriznil beli morski pes, preživel pa je le zaradi hitre pomoči njegovih prijateljev.

Ste vedeli? Napadov morskih psov največkrat deležni moški

Od leta 1580 do 2010 so bili napadov morskih psov največkrat deležni moški, in sicer kar v 93 odstotkih primerov. Največkrat, v polovici primerov, so to bili surferji.

Največ primerov napadov morskih psov se zgodi septembra, vsako leto pa je območje z največ napadi Florida v Združenih državah Amerike.

Imate ena proti 63 možnosti, da umrete zaradi gripe in ena proti 3.700.000 možnosti, da vas v življenju ubije morski pes. Vsako leto zaradi padcev umre več kot 17.000 ljudi. To je možnost ena proti 218, v primerjavi s smrtjo zaradi napada morskega psa, ki je ena proti 3.700.000.

Leta 1996 se je na stranišču poškodovalo 43.000 Američanov, morski psi pa so istega leta ranili 'zgolj' trinajst posameznikov.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragan Krstić (nepreverjen)

Niso na hrvaški obali najbolj nevarni morski psi. Najbolj se je treba paziti galebov. Ni za verjet ampak je res, sosedovi punci je hrvaški galeb naredil otroka. Je pa futrala več galebov tako da niti ne ve kateri je naredil to hudodelstvo.Zato opozorilo, ženske, na hrvaškem ne hranite golobe.

Alen_88 (nepreverjen)

Tako butastega članka pa že dolgo nisem prebral :D

Huawei P40 Pro (nepreverjen)

Kakorkoli...kljub tako zanemarljivim možnostim za napad morskega psa na človeka je to ostudno morsko bitje nevarno in nezaželeno. V kolikor jih pobijemo na leto veš sto milijonov jih očitno ne moremo iztrebiti. Saj se množijo kot podgane, bakterje in virusi.

iviin (nepreverjen)

Laž na Laž na glavi brez las tu pa tam le muha ga obišče . znova nove laži spet išče

Štefica Cvek u… (nepreverjen)

Vi ste butasti! Take idiotarije pišete da sploh sami seb neverjamete! Prav po domače ste zaostali...

Morska zival (nepreverjen)

Najbolj nevarna morska žival je morski maček.. Obišče žrtev po konzumaciji alkohola. Več ko spijete alkohola, bolj ga hranite in večji maček vas obišče. Večji kot je, bolj je smrtonosen. Ubije vam lahko tudi cel dopust. Mačka lahko uničite s tem, da alkohol redno konzumirate, vendar pa boste najverjetneje kmalu dobili povabilo in brezplačno članstvo v klub AA. Bojte se mačka... #sampovem

Halili (nepreverjen)

Krivi so rusi

pohorskisvizec (nepreverjen)

Huh, jaz grem na morje ..kam že...Morje pri Framu, tam ni morskih psov, samo domači psi so...no , ta te tudi lahko pogrize!

Starejše novice