V tem tednu smo priča pravemu vročinskemu valu. Temperature se bodo v prihodnjih dneh povzpele vse do 39 stopinj. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja na vročinske obremenitve med vožnjo.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bo danes po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Zelo vroče bo tudi v četrtek, petek in ob koncu tedna. V teh dneh lahko prav tako nastanejo posamezne vročinske nevihte.

Visoke temperature pa lahko negativno vplivajo tudi na vožnjo in imajo številne posledice za zdravje. Zato Agencija za varnost prometa opozarja, naj se vročinskih obremenitev med vožnjo ne podcenjuje, še posebej če je pot daljša. 

Prezračite in ohladite vozilo

Kljub vročini pa je ob upoštevanju nekaterih napotkov lahko varna pot tudi ob visokih temperaturah. Prvi izmed omenjenih napotkov je zagotovo, da se vozilo pred odhodom ustrezno prezrači in ohladi

V vozilih lahko zelo hitro pride do vročinskega udara. Če je vozilo parkirano na soncu, se lahko v njem temperatura hitro dvigne tudi na več kot 50 stopinj Celzija.

V kolikor se peljemo v tako vročem avtomobilu, pa lahko to na nas učinkuje zelo obremenilno. Vročina ima lahko močan vpliv na naše psihofizično stanje, prav tako lahko poslabša nekatere zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, opozarjajo na agenciji. 

Zato pred odhodom avto vedno dobro prezračite in ohladite s klimatsko napravo. Pri tem pa je pomembno paziti, da se ne ustvari prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim ozračjem in vozilom. Priporoča se temperaturna razlika do maksimalno deset stopinj Celzija.

Ne vozite dehidrirani!

V vročini pa je treba poskrbeti tudi za ustrezno hidratacijo telesa. Med vožnjo si zato zagotovite zadostne količine vode, zase in za sopotnike. V kolikor pride do zastojev se ne boste mogli ustaviti in kupiti vode.  

Ob zastojih na avtocestah in hitrih cestah vedno ustvarite tudi prostor za reševalni pas, še opozarjajo na agenciji.

Poskrbite za ustrezno senco

Voznike lahko pri vožnji motijo tudi močni sončni žarki in bleščanje. Ti lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij.

Zato je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno senco v avtomobilu. Nadenite si sončna očala ali kapo, na zadnjih sedežih pa lahko namestite tudi senčnike

Posebna previdnost pred sočnimi žarki je potrebna ob jutranji vožnji proti vzhodu in večerni proti zahodu. Ob tem bodite pozorni na to, da je treba pred predorom sneti sončna očala.

Utrujeni ne sedajte za volan!

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo tudi, da je tako na krajši kot na daljši vožnji za vse udeležence v prometu ključna spočitost. 

Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje, svetujejo na agenciji.

Daljše vožnje so ob visokih zunanjih temperaturah fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost pa močno povečata možnost za nastanek prometne nesreče.

V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, si vožnjo lahko »razdelite«, s tem zmanjšate tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti, še dodajo na agenciji. 

Starejše novice