Tudi v Nemčiji se je življenje v času epidemije koronavirusa povsem spremenilo, predstavljamo zgodbo pravnice, ki je trenutno na delu v Dresdnu.

Dresden je prestolnica nemške deleže Saške z okoli pol milijona prebivalcev in mesto, ki je najbolj znano po tem, da je bilo v času 2. svetovne vojne povsem uničeno s strani zavezniških sil. S.H. iz Murske Sobote trenutno dela na tamkajšnji univerzi, kjer poučuje avtorsko pravo, pravo dizajna, pravo blagovnih znamk in medijsko pravo ter pripravlja doktorsko disertacijo iz varstva osebnih podatkov.

Že v začetku marca jim je predstojnica katedre ponudila možnost, da delajo od doma, ko so se začele pojavljati slutnje, da prihaja epidemija koronavirusa. Prvi primer okužbe so namreč v Münchnu potrdili že 27. januarja, v marcu pa so sledili večji izbruhi uvoženi predvsem iz Italije, medtem, ko so prvo okužbo v deželi Saški zabeležili tretjega marca.

Poučevanje preko videokonferenc

Sredi marca jim je vodstvo univerze sporočilo, da morajo vse službene dolžnosti opravljati od doma, kar je bilo precej zahtevno, saj so imeli zgolj dva tedna do pričetka semestra za pripravo učnih vsebin za e-učenje, razlaga sogovornica.

»Čeprav se ukrepi rahljajo, osebno dvomim, da se bodo vrata univerze z 32.000 študenti in 8.000 zaposlenimi v bližnjem času odprla za vse,« meni mlada pravnica, ki pojasnjuje, da njeno delo od doma poteka na način videokonferenc s študenti. 

Osebni arhiv

Cestni promet utihnil

Glede na to, da stanuje ob glavni vpadnici v Dresden iz smeri Prage, je bilo takoj zaznati izjemno umirjenost prometa. Pred epidemijo je namreč na njenem območju dnevno peljalo več deset tisoč vozil, med drugim tudi ves mednarodni potniški promet med Berlinom/Leipzigom in Prago.

»Za primerjavo, samo Flixbus pelje dvakrat na dan na relaciji Berlin - Maribor, redna avtobusna linija med Dresdnom in Prago pelje vsako uro, ob določenih delih dneva tudi več kot enkrat na uro,« opisuje tranzit, ki je dobesedno čez noč usahnil. Pravi, da javni prevoz sicer obratuje, vendar je potnikov na avtobusih in tramvajih zelo malo. 

Nemci 'izhrčkali' zalogo toaletnega papirja

Kot pravi, so ulice prazne, ampak so se ljudje nekako navadili na spremenjene razmere in začetna panika je minila. V prvih fazah epidemije ob prvih sprejetih izrednih ukrepih so namreč ljudje množično hiteli v trgovine po zaloge. Za ta pojav, razkriva sogovornica, imajo Nemci prikupno besedo »hamstern«, ki pomeni »hrčkanje«, in če je česa zmanjkalo, pravijo, da je bilo »izhrčkano«.

»Edini izdelek, ki je zmanjkal v trgovinah je bil toaletni papir. Še danes, en mesec po izhrčkanju, v mnogih trgovinah na policah ni toaletnega papirja, če pa slučajno je, je prodaja omejena na en paket na gospodinjstvo,« pojasnjuje sogovornica.

Nemci se držijo ukrepov

Tudi v Dresdnu velja prepoved gibanja, kar pomeni, da se lahko zunaj nahajajo le zaradi poti na delo, nujnih opravkov in za rekreacijo. Ta teden naj bi tudi v deželi Saški postalo dovoljeno, da se lahko na zunanji površini nahajata skupaj tudi dve osebi, ki ne živita v skupnem gospodinjstvu. Obenem pa so svoja vrata odprle trgovine z gradbenim materialom, vrtno opremo, frizerski saloni in druge manjše trgovine, vendar vse pod posebnimi pogoji in z obvezno uporabo zaščitnih mask. Gostinski lokali obratujejo le na način, da se hrana vzame za seboj, dovoljeno pa je, zanimivo, tudi vzeti alkoholne pijače za seboj in nekateri bari na ta način ponujajo koktajle. Zaprte so sicer turistične kapacitete, ravno tako so odpovedane in prepovedane vse športne in kulturne prireditve, zaprti so pa tudi vsi javni zavodi. Nemška vlada je sicer odločila, da večje prireditve niso dovoljene vsaj do konca avgusta, odpovedali pa so celo letošnji Oktoberfest.

»Ljudje se ukrepov načeloma držijo, je pa policija bolj prisotna v kakšnih parkih ali na drugih površinah, kjer se navadno zbira večje število ljudi. Sicer so parki, tisti, ki so odprti dokaj polni, vendar se ljudje držijo pravil o distanciranju. Nekateri parki in skoraj vsa igrišča pa so zaprta,« še pravi Prekmurka.

Veliko okužb, majhna smrtnost

V zvezni deželi Saški so sicer odločili, da naj bi učenci in dijaki zaključnih razredov pričeli s poukom 22. aprila, za ostale pa naj bi odločili v začetku maja. Nemčija se sooča z relativno velikim številom okužb s koronavirusom, do danes so jih zabeležili že čez 148.000, ampak veljajo za državo z izjemno nizko smrtnostjo.

Umrlih je tam namreč 'le' dobrih 5.000 oseb, kar velja za svojevrstno anomalijo v Evropi in je po mnenju strokovnjakov posledica odlično pripravljenega zdravstvenega sistema in pravilno odmerjenih ter upoštevanih ukrepov socialnega distanciranja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice