Trije Štajerci pod imenom Seos Afrika bodo že kmalu startali 9000-kilometrski amaterski reli po Afriki.

Nekaj več kot štirinajst dni nas loči od slovesa treh Mariborčanov, Blaža, Roka in Tima, ki se s starodobnikom, Mercedes 406d, letnik 1969, odpravljajo na Rally Budapest – Bamako, epsko pustolovščino iz Madžarske v Sierra Leone v Afriko. 

Pot prinaša polno nepredstavljivih dogodivščin, od potovanja z doma izdelanim splavom na človeški pogon čez reko polno povodnih konjev do srečanja s podkupljivo mejno kontrolo, lokalnimi tatovi, pri vsem tem pa ne manjka občudovanja vrednih naravnih znamenitosti, živali in življenja avtohtonih prebivalcev afriške Sahare. 

Projekt pod imenom Seos Afrika se je začel, ko so trije prijatelji in ljubitelji starodobnikov, slišali »klic divjine« in plačali prijavo na reli. Cilj celotne karavane je tudi dobrodelna pomoč afriškim otrokom, ekipa Seos Afrika jih bo razveselila s šolskimi potrebščinami. 

»Namen potovanja ni v tem, da prideš čimprej na cilj, ampak v sami avanturi, ki se odraža z dobrodelnostjo. V afriških vaseh, skozi katere potuje karavana, udeleženci delijo različne dobrine lokalnim prebivalcem in institucijam. Od ekipe je odvisno, kaj si bodo izbrali kot osnovno dobrino, nekateri šolske potrebščine, drugi oblačila, igrače, zdravila in tako dalje,« pojasnjuje član ekipe Rok Korošec

Cilj celotne karavene je tudi dobrodelna pomoč afriškim otrokom, ekipa Seos Afrika jih bo razveselila s šolskimi potrebščinami.

Dober teden dni po zaključku Rallya Dakar, na katerem tekmuje Mariborčan in edini slovenski predstavnik Simon Marčič, se torej na še en legendarni reli odpravlja ekipa treh Mariborčanov.

Gre za amaterski reli, ki želi ohranjati duh znamenitega Dakarja, saj poteka po prvotnih potek originalnega Rallya Dakar, a s precej manjšimi stroški, zato pot zaradi »varnosti« poteka nekoliko drugače. 

Začetek relija je 31. januarja v Budimpešti, sledi tridnevni maraton skozi Slovenijo, Italijo in čez države ob Azurni obali vse do Gibraltarja, kjer asflatirane poti zamenja trajekt na afriški kontinent. Pot se nadaljuje skozi Maroko, Mavretanijo, Senegal, Gvinejo in zaključi v Freetownu, glavnemu mestu države Sierra Leone. 

Etape so razdeljene, od 300 do 500 kilometrov na dan, kar pomeni, da udeleženci čez določene države potujejo več dni. Reli traja 17 dni, dnevni postanki so vnaprej določeni in organizirani v »bivakih«, kjer prenočujejo vsa vozila – če jim do tja ne uspe priti zaradi okvare ali kakšne druge ovire, se bodo morali znajti sami.

Projekt pod imenom Seos Afrika se je začel, ko smo trije prijatelji in ljubitelji starodobnikov, slišali »klic divjine« in plačali prijavo na reli.

Timi Božič, eden izmed treh članov ekipe Seos Afrika, izpostavi, da »če odštejemo medijsko prepoznavnost in finančni vložek Rallya Dakar, primerjava med obema relijema po številkah govori v prid Budapest - Bamaku, saj je dolg 9000 kilometrov, medtem ko je Rally Dakar dolg 7500 kilometrov. Prav tako poteka 17 dni, kar je štiri dni več kot Rally Dakar in po številu udeleženih avtomobilov, ki znaša kar 225 avtomobilov, prekaša Rally Dakar z 84 prijavljenimi avtomobili.»


Blaž Tomažin, še en član ekipe, ob tem doda, »da na vse pasti na poti zagotovo nismo pripravljeni. Reševanje izzivov v Afriki poteka precej drugače kot tukaj. Včasih se na meji stoji po par ur, včasih celo cel dan, meje odprejo samo ob določenih urah, uradniki zahtevajo podkupnine in podobno. Drug izziv so prehodi lokalnih rek, na primer v tekmovalni kategoriji lahko udeleženci izberejo prehod čez reko Little Scarcies, ki teče čez Sierro Leone, a je mogoč samo preko doma izdelanega splava, ki ga »poganjajo« ljudje in lahko prepelje le 60 vozil dnevno. Kdor ne uspe, mora opraviti dodatne kilometre vse do najbližjega mostu čez reko.«

Znamenito prečkanje reke s splavom na človeški pogon.

Projekt pod imenom Seos Afrika se je ob izdatni podpori Tete Fride, ki ima svoje srce v Afriki in že več let podpira lokalne pridelovalce kakavovca, začel, ko so trije prijatelji in ljubitelji starodobnikov, slišali »klic divjine« in plačali prijavo na rally Budapest – Bamako. Sledil je nakup vozila. Na pot se odpravljajo s starodobnikom, Mercedes 406d, letnik 1969, ki je v osnovi dostavnik in je bil v 70. letih predelan v avtodom. 

Prenovili so celotni zavorni sistem, servisirali motor, menjali in izolirali notranje karoserije, opravljeno je bilo tudi varjenje in ličarska dela na zunanjem delu avtomobila. Sledila je še menjava vodovodne in električne napeljave za bivalni del. 

V drugi polovici leta 2019 je starodobnik odlično prestal prve avanture po Sloveniji in sosednjih državah, zdaj pa ga čaka 9000-kilometrska preizkušnja

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice