Foto: Bobo
Tokratna gostja Marjana Dore v oddaji Dora - nedeljski pogovori na televiziji Idea, je bila direktorica uspešnega podjetja Roto Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec.

Nuša Pavlinjek Slavinec je direktorica podjetja Roto Slovenija, ki je del Skupine Roto oziroma Roto Group. Z bratom Matjažem Pavlinjekom sta v uspešno družinsko podjetja vpeta že več kot dvajset let.

V pogovoru z Marjanom Doro je spregovorila o vlogi žensk v poslovnem svetu in kako se uveljavljajo v poslovnem okolju, o uspehih in dinamiki družinskega podjetja ter o načrtih za prihodnost.

Nuša Pavlinjek Slavinec z odločnostjo poudarja, da je Slovenija izjemna v svetovnem merilu, ko govorimo o izpostavljenosti žensk v poslovnem svetu

Presegamo tradicionalne norme, primerjave z drugimi državami, kot so Švica in skandinavske države, pa razkrivajo, da Slovenija v tem pogledu zavzema izjemno napredno stališče.

»Pa moram povedati, da je res Slovenija tukaj izjema in zelo napredna na tem področju, saj v tujini, v nekih tradicionalnih državah, na primer kot so Švica pa tudi skandinavske države, je ženskega podjetništva manj, oziroma tudi na področju menedžmenta, vodenja se ženske še vedno nekako ne izpostavljajo toliko kot v Sloveniji. 

Da ne govoriva še recimo o Bližnjem vzhodu, pa potem tudi recimo te države … Tako da v Sloveniji smo res naredile tukaj en korak naprej in me zelo veseli,« pojasni Pavlinjek Slavinec.

Pri vsakem vodji se izobraževanje nikoli ne konča

Pavlinjek Slavinec je spregovorila o osebni poti, od začetkov v osnovni in srednji šoli v Murski Soboti do nadaljnjega študija na Švedskem preko programa Erasmus. Podiplomski študij je nadaljevala na Poslovni šoli Bled IEDC. 

»Pri vsakem vodji se izobraževanje nikoli ne konča, torej se še vedno izobražujem na področju različnih stvari, ne samo na področju vodenja, ampak so recimo na področju informacijske tehnologije številni izzivi in da potem tudi vse lahko uvajaš, nove tehnologije, se moraš nenehno izobraževati. 

Tako da nek lasten razvoj, pa tudi držanje kondicije na področju intelekta je pomembno za vsakega posameznika.«

Družinska zgodba o uspehu

Pavlinjek Slavinec je trenutno direktorica podjetja Roto Slovenija v Puconcih, kar je del Skupine Roto, ki vključuje osemnajst podjetij

V družini so si razdelili različne funkcije, pri čemer se  osredotoča na koordinacijo mednarodne prodaje, zlasti za izdelke z blagovno znamko Roto. 

Podjetje izvaža v 65 držav, kar zahteva usklajevanje distribucijske mreže, promocijo izdelkov in razvoj novih proizvodov v skladu s tržnimi zahtevami. 

Pavlinjek Slavinec aktivno deluje v mednarodnih okoljih ter sodeluje s svojim bratom, ki je odgovoren za razvoj novih produktov in tehnologij ter proizvodnjo v skupini. 

Kljub mednarodni naravi poslovanja ostaja povezanost družine ključna, pri čemer oče in mama igrata nadzorniško vlogo, vsi pa delijo enake interese in vizijo za prihodnost podjetja.

Vir: osebni arhiv

Njihova konkurenčna prednost je hiter razvoj

»Ja, naša velika konkurenčna prednost je res zelo, zelo hiter razvoj. V razvoju imamo zaposlenih 40 vrhunskih inženirjev, ki praktično od ideje pa do prve serije izdelka potrebujejo le nekaj tednov. 

In če imaš nove tehnologije, si lahko tudi konkurenčen v razvoju. In naši partnerji se tega zavedajo, zato tudi dobimo marsikateri posel preden, torej prej kot konkurenčna podjetja,« pojasni Pavlinjek Slavinec.

Skupina Roto ima 18 podjetij, od tega osem tovarn, na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Podjetja imajo tudi v Franciji, Nemčiji, Avstriji, podružnico na Madžarskem. V celotni skupini bo kmalu zaposlenih 600 ljudi. 

»Ampak dandanes se pač uspešnost več ne meri po številu zaposlenih, ampak drugih kazalnikih, seveda zdaj, ko se soočamo s strojnim učenjem in umetno inteligenco, vsi stremimo k temu, da bi produktivnost povečali in da ne bi v prihodnje le zaposlovali, ampak tudi izboljšali druge kazalnike,« pojasni Pavlinjek Slavinec.

Vir: Facebook Roto Slovenija

»Zelo ponosna sem, da danes kar 70 odstotkov Rotojevih izdelkov vsebuje reciklirane materiale«

Podjetje se ponosno povezuje z imenom Slovenija in izvaža v številne države, kar predstavlja izziv zaradi relativne neprepoznavnosti Slovenije. Kljub temu so zadovoljni, saj se obiskovalci, ko enkrat spoznajo Slovenijo, radi vračajo. 

Pohvala Sloveniji kot podjetniškega okolja in medsebojna podpora slovenskih poslovnežev izražata trdnost mednarodne mreže.

Pogovor se je nadaljeval z razpravo o trajnostni uporabi reciklirane plastike, ki je postala ključna v času povečane ozaveščenosti o okolju

Podjetje zdaj uporablja 70 odstotkov recikliranih materialov v svojih izdelkih, kar je postalo prepoznavno in pomembno pri odločanju kupcev.

»Zelo ponosna sem, da danes kar 70 odstotkov Rotojevih izdelkov vsebuje reciklirane materiale. In ne samo to, da pobiramo odpadno plastiko iz trga in iz nje proizvajamo visokotehnološke produkte, tudi na vsakem računu, ki ga izstavimo imamo spodaj napisano, da po končani življenjski dobi prosimo uporabnika, da izdelek vrne v našo proizvodnjo,« poudari.

Zaznali so priložnost za uporabo reciklirane plastike, ko so se surovinske verige upočasnile med pandemijo. Skrb za okolje se kaže tudi v čiščenju voda, saj podjetje proizvaja čistilne naprave za reciklažne obrate. 

Če želite izvedeti, kaj je družinska ustava, kako poteka poslovanje na Bližnjem vzhodu in katere konjičke ima Nuša Pavlinjek Slavinec, si oglejte celoten pogovor.

Starejše novice