Kraj sprožitve plazu (foto: PU Nova Gorica)
Znane so dodatne informacije v zvezi z včerajšnjim plazom, ki je terjal eno življenje.

Včeraj dopoldne se je nad lokalno cestno iz Zatolmina proti planini Polog sprožil večji plaz. Tik pred tem sta s cestišča z bagrom in tovornjakom kamenje odstranjevala delavca. 

7. januarja se je namreč s kamnite brežine odlomila večja skala in več kubičnih metrov kamnitega materiala. Skalo so takrat razbili delavci, kamniti material pa odložili ob vozišču.

Plaz se je včeraj sprožil približno sto metrov nad cesto. Voznik tovornjaka je pravočasno zaznal premikanje brežine, zato je sunkovito zapeljal v smeri planine Polog, tako da je plaz poškodoval le zadnji del tovornjaka. Bager pa je prevrnil po brežini pod cesto, kjer se je po približno 100 metrih prevračanja po strmini ustavil ob drevesih. 

26-letni voznik je med prevračanjem padel iz kabine in se predvidoma lažje poškodoval.

Skala na parkirišču Tolminskih korit (foto: PU Nova Gorica)

V bližini je bil leseni objekt s skladovnico drv. Tam se je v tistem času nahajal tudi 66-letni moški. Slabo uro pozneje so ga tolminski gorski reševalci, gasilci, policisti, pripadniki civilne zaščite in reševalci našli zasutega pod skladovnico drv, ki so ležale na robu plazu ob cesti. Njegovo smrt je pozneje potrdil zdravnik Zdravstvenega doma Tolmin.

Zakaj se je sprožil plaz, bo znano po ogledu pristojnih služb.

Prav tako se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit, ki ni terjala žrtev niti ni nikogar poškodovala.

Omenjena lokalna cesta med Zatolminom proti planini Polog je do nadaljnjega zaprta, prav tako je zaradi nevarnosti padajočega kamenja oz. nevarnosti dodatne sprožitve plazu zaprta cesta Tolminska korita – Čadrg, so sporočili z novogoriške policijske uprave.

Starejše novice