Slika je simbolična.
Agencija Republike Slovenije za okolje je po napadu medvedke pri Pivki izdala odločbo o njenem odstrelu.

Agencija Republike Slovenije za okolje je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdala ustno odločbo za izjemni odstrel medvedke, ki je pred dnevi pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina.

Zavod za gozdove se takoj po nedavnem napadu medvedke na 30-letnega domačina sprva ni odločil za odstrel, je pa od dogodka dalje aktivno spremljal dogajanje na območju napada. Skušal je ugotoviti morebitna dodatna dejstva glede napada in tudi morebitne nove lokacije pojavljanja medveda.

Minuli petek je prišlo do novega srečanja med medvedom in človekom, in sicer v bližini kraja napada na domačina.

»Zaradi bližine obeh dogodkov je zavod za gozdove ocenil, da obstaja velika verjetnost, da gre za istega medveda. Na podlagi ugotovitev na terenu je zavod v petek pripravil strokovno mnenje o nujnosti odstrela rjavega medveda za območje med Brkinskim robom in naselji Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije,« so pojasnili na zavodu.

Ker gre za nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati, saj obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi ter premoženje večje vrednosti, je Agencija Republike Slovenije za okolje takoj po prejemu strokovnega mnenja podal ustno odločbo za izjemni odvzem iz narave z odstrelom enega osebka vrste rjavi medved, so še pojasnili na zavodu.

O izdaji odločbe je Agencija Republike Slovenije za okolje obvestila upravljavce lovišč Tabor Zagorje in Trnovo ter se z njimi dogovoril za izvedbo odstrela.

Napadi redki, mrtvih medvedov vseeno veliko

V Sloveniji je bilo sicer letos do 11. avgusta iz narave odvzetih 130 rjavih medvedov.

121 jih je bilo odstreljenih na podlagi dovoljenj Agencije Republike Slovenije za okolje, devet medvedov pa je bilo najdenih poginjenih, so prejšnji teden pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Rjavi medved človeku dejansko lahko predstavlja fizično nevarnost, a se napadi dogajajo relativno redko. Po podatkih zavoda za gozdove v Sloveniji letno beležimo v povprečju dva primera napada rjavega medveda na človeka. V zadnjih letih sicer leta 2018 ni bilo napada, v letih 2019 in 2020 pa so bili po trije.

Srečanja med človekom in rjavim medvedom so v naravi redka, saj je rjavi medved žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Ob redkih priložnostih lahko kljub temu pride do srečanja, ki v določenih okoliščinah lahko predstavlja grožnjo zdravju in varnosti ljudi.

Človeka rjavi medved nikoli ne zasleduje in lovi kot plen za hrano, napade ga lahko le v primeru, če ga presenetimo, če se počuti ogroženega ali ga izzovemo, pri čemer gre za obrambno reakcijo.

Ali podpirate odločitev Agencije Republike Slovenije za okolje o odstrelu medvedke?

Choices

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Saj druga ta, ki je to odločil ne zna ... sedi v svoji luxuzno opremljeni pisarni in čuva svojo nesposobno rit ... v smislu ... ne daj bože, da se komu kaj zgodi, me bodo po cajtngah vlačili, odstopiti tako ali tako ne rabim ... gnoj! Da bi le tebe nekdo dal odstreliti ...

Koncajte novin… (nepreverjen)

Če napade žival, jo je treba ubiti, če ubija človek je to lov, šport, ali nujnost. Kako sprevrženo, ni čudno, da je ta svet tako gnil. Tudi ona je mati, tudi njen mladicek bo sirota, a tega ni nikomur mar. Naj zmaga močnejši, to je naše pravilo.

pohorskisvizec

Pustite medvedko na miru! Samo oklofutala ga je, ker je prišel preblizu mladiču, saj bi vsaka mama to naredila!

Starejše novice