V portal slovenskega podjetja NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut, so vdrli hekerji in z računov uporabnikov ukradli večje število bitcoinov.

Spletna stran NiceHash je nedosegljiva že od sredinega večera, kmalu po nedosegljivosti pa so se na družbenih omrežjih pojavile informacije, da so v hekerskem napadu ukradli več kot 4.500 bitcoinov, ki so vredni več kot 50 milijonov evrov.

Hekerji naj bi kriptovalite z računov uporabnikov prenakazali na en račun in si s tem pridobili več kot 50 milijonov evrov. Za tem so iz tistega računa kriptovalite porazdelili še na več drugih računov.

Še ugotavljajo, koliko je bilo ukradenega

Varnostni vdor so zvečer v izjavi za javnost potrdili tudi pri NiceHash in pojasnili, da okoliščine dogodka še preiskujejo, v ta namen pa so ustavili vse operacije. Potrdili so še, da je napad prizadel njihov plačilni sistem, a da še ugotavljajo, koliko kriptovalut je bilo ukradenih. Incident so prijavili tudi pristojnim institucijam in organom pregona, uporabnikom pa svetovali naj zamenjajo svoja gesla.

Večinski lastnik podjetja Štajerec

Družba Nicehash ima sedež v ljubljanskem tehnološkem parku, direktor pa je Marko Kobal. Ta ima s svojim podjetjem Bitorious 45-odstotni delež, večinski lastnik družbe s 55-odstotki pa je podjetje H-Bit, ki si ga lasti Martin Škorjanc iz Orehove vasi. 

Zanimivo, Martin Škorjanc je oče Matjaža Škorjanca, ki je »zaslovel« pred leti, ko so ga po nalogu ameriškega FBI v Mariboru aretirali kriminalisti zaradi spletnega kriminala. Z vdiranjem v informacijske sisteme po svetu naj bi mlajši Škorjanc povzročil več kot 3 milijone škode. Zdaj je tak napad doživelo podjetje njegovega očeta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice