Foto: Bobo (Simbolična)
Policisti opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, tako da žrtev zamotijo. Oškodovanec pa šele kasneje ugotovi, da je bil okraden.

O omenjenih dogodkih so sicer že večkrat poročali v medijih, vendar pa policisti opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Najbolj pogoste tarče so starejši občani.

Kot je opozoril kriminalistični inšpektor Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, se storilci največkrat predstavljajo kot dimnikarji ali predstavniki telekomunikacijskih oziroma elektro podjetij. S tem skušajo izvabiti potencialne žrtve iz hiše, odsotnost lastnika pa izkoristijo sostorilci, ki med pogovorom vstopijo v domovanje in preiščejo objekt.

Tatovi se predstavljajo tudi kot razkuževalci prostorov 

Policija še opozorila, da so storilci svoje ravnanje prilagodili aktualnim razmeram in so se začeli predstavljati kot osebe, ki nudijo razkuževanje prostorov zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom.

Enega od takih primerov so policisti obravnavali v sredo, in sicer na območju Želimelj. Neznana storilka je na domu zamotila starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi dezinfekcije in razkuževanja hiše. Medtem je iz hiše odtujila denar in lastnico oškodovala za okoli sto evrov.

Takšni so nasveti policistov

Breznik je pri tem podal nekaj preventivnih nasvetov za občane. Ob zapuščanju objektov jih je treba zaklepati oz. jih imeti pod nadzorom. Ker so tarče predvsem starejši občani, njihovim svojcem policija svetuje, naj se o tej problematiki z njimi večkrat pogovarjajo in jih opozarjajo na možna preventivna ravnanja.

Policisti obenem svetujejo, naj od neznanih oseb zahtevamo nekakšen identifikacijski dokument ali delovni nalog, če se izdajajo za razne izvajalce del. Lahko se tudi pokliče na podjetje, ki naj bi izvajalo ta dela. Občani naj bodo tudi posebej pozorni na videz ter število oseb in vozilo, s katerim so se pripeljali.

Oteževalna okoliščina tatvin, s katero se soočajo policisti, je ta, da oškodovanci pogosto že vse pospravijo v stanovanju, preden pride policija. S tem policistom onemogočijo, da bi pridobili ključne forenzične dokaze. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje.

Če pa vseeno postanejo žrtev takšnega kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo policijo. Obenem na policiji občane prosijo, naj policijo opozorijo tudi, če zaznajo osebe in vozila, ki se jim zdijo sumljiva.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

To vzge samo pri bedakih

Starejše novice