Policijska uprava Maribor je v preteklih dneh izvajala poostren nadzor uporabe varnostnega pasu.

Policijska uprava Maribor je med 9. in 18. septembrom izvajala poostrene aktivnosti s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov v cestnem prometu ter uporabe ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. V sklopu teh aktivnosti je potekal tudi evropsko usklajen nadzor nad uporabo varnostnih pasov »SEATBELT«.

Visoko število kršitev

V celotnem obdobju izvajanja poostrenih aktivnosti je bilo pri nadzoru cestnega prometa ugotovljenih 608 kršitev neuporabe varnostnih pasov in 9 kršitev prevoza otrok brez ustreznih zadrževalnih sistemov. Zaradi ugotovljenih kršitev je bilo kršiteljem izrečenih 586 glob, 30 opozoril ter podan 1 obdolžilni predlog na pristojno sodišče. So sporočili iz PU Maribor.


Varnosti pas rešuje

Pripetost  z  varnostnim  pasom  je  zelo  pomemben  dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč. V obdobju od januarja do julija je delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih prometnih nesreč znašal 83,1 procentov.

Pri umrlih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 50 procentov,  pri hudo telesno poškodovanih udeležencih pa je znašal 55,3 procentov.
 

Cilj akcije

Osnovna cilja akcije sta bila povečanje  stopnje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in  hudo telesno poškodovanih zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Poleg navedenega je namen z aktivnostmi policije vplivati tudi na starše, da bodo otroke v osebnih avtomobilih prevažali zavarovane z ustreznimi zadrževalnimi sistemi, saj so otroci v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki.

 

Vozil brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Kljub poostrenemu nadzoru pa so policisti Policijske postaje Gorišnica v petek, 16. septembra, ob 13.15  v naselju Moškanjci ustavili 19-letnega voznika osebnega avtomobila, znamke Renault, tip Megane, stanujočega v okolici Ptuja. Pri kontroli so policisti ugotovili, da voznik vozi vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja poleg tega pa vozilo ni bilo registrirano, ni bilo tehnično brezhibno, ni imelo opravljenega tehničnega pregleda in skladno z Zakonom o obveznih zavarovanjih v prometu ni bilo zavarovano. Policisti so mu nadaljnjo udeležbo v cestnem prometu preprečili z zasegom vozila, zoper kršitelja pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče

 

FOTO: PP Gorišnica

 

Starejše novice