Foto: Bobo
Podrobnosti požara, v katerem je umrlo šest ljudi, še niso znane. Požar so že pogasili. Oblasti so potrdile, da je umrlo šest oseb.

V jutranjih urah je prišlo do požara v domu za starejše v Andraševcu pri Oroslavju na severozahodu Hrvaške, nekaj manj kot 30 kilometrov od slovenske meje. Da so našli šest trupel, je po navedbah portala Index.hr potrdil novinarjem na kraju dogodka tudi predstavnik gasilcev.

Požar je izbruhnil okoli 5. ure. Kot je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal tiskovni predstavnik tamkajšnje policijske uprave Zoran Lončar, so »po prvih informacijah« smrtne žrtve, a bo njihovo število lahko potrjeno šele po zaključku ogleda kraja dogodka.

Poleg doma je na dvorišču stal leseni objekt, v katerem so tudi bili nastanjeni starostniki. Ravno v tem objektu je prišlo do požara, ki je stavbo uničil do neprepoznavnosti.

Po neuradnih navedbah je šlo za nepokretne stanovalce doma, ki so bili v času požara v objektu sami.

»Na žalost imamo potrditev, da je šest uporabnikov umrlo. Vzrok požara bo znan po ogledu, ki ga opravljajo državne službe,« je dejal vodja krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Ogled kraja dogodka še vedno traja

Gasilci so po trditvah Kolarja prišli na kraj v nekaj minutah po klicu na center za obveščanje, a je bil takrat v plamenih že ves objekt, vključno z ostrešjem. O silovitosti požara med drugim priča podatek, da so popokala stekla na sosednjem objektu, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prizorišče požara, ki se nahaja v hrvaškem Zagorju, je obiskal premier Andrej Plenković in izrazil sožalje svojcem žrtev. »Poteka ogled in potem bomo lahko vedeli več o vzroku požara in splošnih razmerah v domu,« je dejal. »Počakali bomo, da pristojne službe opravijo svoje delo. Vse ostalo bi bilo špekuliranje,« je dodal. Na vprašanje, ali je imel dom Zelena oaza vsa potrebna dovoljenja za obratovanje, je odgovoril, da se bo pozanimal.

Foto: Bobo

Sicer pa je zaradi prezasedenosti slovenskih domov in predvsem občutno nižjih cen v hrvaških domovih za starejše tudi veliko slovenskih starostnikov. 

Za STA so na slovenskem zunanjem ministrstvu povedali, da po zadnjih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice