Andrej Šiško je že od včerajšnje hišne preiskave v policijskem pridržanju. 48-urni rok hitro teče in jutri zjutraj se izteka rok za privedbo k preiskovalnemu sodniku. S kakšno ovadbo bo priveden pred njega?

Vodjo Štajerske varde bi lahko pred preiskovalnega sodnika privedli jutri zgodaj zjutraj, ko se izteka rok policijskega pridržanja. Kljub temu pa Andrej Šiško po vsej verjetnosti še ne bo takoj zaslišan, saj mora preiskovalni sodnik opraviti zaslišanje najkasneje v 48 urah od privedbe. Najverjetneje bo preiskovalni sodnik Andreja Šiška zaslišal jutri popoldne.

Trenutno naj bi sicer bil Šiško s svojim odvetnikom Viktorjem Osimom na policijskem zaslišanju.

Vodja tožilstva: Gre za izjemno zahtevno zadevo

Prvi mož mariborskega tožilstva Darko Simonič je priznal, da je preiskava zoper to zadeva izjemno zahtevna. »Lahko rečemo, da je tak pojav tudi nas malo presenetil. Takega primera v Sloveniji še ni bilo in soočamo se z več težavami. Imamo več kaznivih dejanj in ko jih preučujemo vsepovsod najdemo kakšno težavo. Sodne prakse ni in zahtevno je tudi s perspektive dela policije, ki zbira obvestila z območja vse države. Teče tudi 48-urni rok in vsi smo pod časovnim pritiskom,« je priznal Simonič.

Ta meni, da je bilo postopanje policije ustrezno. Fotografije in posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, namreč po njegovem mnenju ne morejo biti dovolj velik dokaz, da bi nekoga pridržali. Zato je razumljivo, da je policija potrebovala nekaj časa, da je zbrala konkretne razloge za preiskave.

»Že tako ali tako glede na specifiko kaznivega dejanja nikakor ni za delovati preuranjeno. Nič nismo zamudili,« opozarja vodja mariborskih tožilcev.

Prehitevanje dogodkov bi lahko pomenilo težave

Mariborsko tožilstvo usmerja predkazenski postopek policije, seznanjeni pa so tudi že z nekaterimi dokazi. Simonič opozarja, da se pri svojem delu nikakor ne smejo zaleteti in prehitevati, saj bi to pomenilo težave v nadaljevanju postopka.

Policija še vedno zbira obvestila v zvezi s sumi kaznivih dejanj zoper glavnega osumljenca Andreja Šiška in še vedno ni znano, katera kazniva dejanja bodo Šišku očitali pred preiskovalnim sodnikom oziroma ali jim bo to sploh uspelo pred potekom 48-urnega roka.

Šiško ovaden za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve?

Andreja Šiška so policisti včeraj pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Kljub temu pa na to kaznivo dejanje tožilstvo ni vezano in lahko s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika privede tudi s katerim drugim kaznivim dejanjem.

Na tožilstvu so se danes popoldne sestali s policijo in ocenili, da obstajajo utemeljeni razlogi za to, da se Šiška privede k preiskovalnemu sodniku in da ob utemeljenem sumu za ovadbo po 359. členu Kazenskega zakonika obstajajo tudi priporni razlogi.

Šiška bi med drugim lahko pozneje ovadili tudi veleizdaje po 348. členu Kazenskega zakonika, ki pravi: »Kdor s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, ogrozi obstoj Republike Slovenije ali tako poskuša spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.«

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šiško (nepreverjen)

je vzor drugim da lahko paravojaške, teroristične, militantne, islamske milice ali revolucionarne skupine uspevajo na naših tleh

goostt (nepreverjen)

Ne samo to, država ne obvladuje situacije na lastnem ozemlju v suverenosti zaščite lastni meja in ljudi, vstopi lahko kdor koli, kdaj koli in kjer koli brez ustreznih dokumentov !?

In reply to by Šiško (nepreverjen)

Balkanske tolpe (nepreverjen)
tomo vinkovič (nepreverjen)

Bodite pazljivi in sigurni kaj bo rekel na sodišču

NE PRIZNAJEM OVAJ SUD i tako dalje i tako dalje,,
Če ne bo to izjavil si dam tića odgriznit od same miss

... ... (nepreverjen)

Starejše novice