Znan je seznam ulic, katerih prebivalci bodo ob deaktivaciji bomb morali zapustiti svoje domove.

Kot smo že poročali, so med gradbenimi deli na Taboru ob Titovi cesti in v Melju ob Plinarniški ulici zadnji konec tedna naleteli na dve bombi.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za dve ameriški letalski bombi iz 2. svetovne vojne – prva je 250- in druga 500-kilogramska. Obe imata mehanska vžigalnika.

Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je pred evakuacijo povedal: »Danes smo zavzeli točne lokacije, na katerih bodo zapore cest. Evakuaciji v četrtek in nedeljo bosta potekali tako, da se bodo ljudje dolžni med 8. in 12. uro, v tem 300-metrskem pasu, izseliti iz svojih stanovanj. Možnost namestitve imajo v dvorani Tabor, kjer bo v tistem času za njih poskrbljeno. Ta čas pa lahko izkoristijo tudi za kaj drugega - na primer za obisk svojcev. Pomembno je, da takrat ne bodo v tem 300-metrskem pasu.«

»Ob deaktivaciji prve bombe, v četrtek, gre v 300-metrskem pasu za manj kot sto ljudi, v nedeljo pa bo potrebno evakuirati skoraj tisoč ljudi. Glede na to, da so v tem obdobju šolske počitnice, je veliko ljudi odsotnih, zato verjamem, da bo ta številka nižja,« je še pojasnil Ciringer.

Potrebna bo največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni

Ciringer je povedal, da »evakuacijo izvajamo gasilci tudi pri drugih primerih, na primer pri požarih. Takrat gasilci gredo od vrat do vrat in pregledajo, ali so prostori prazni ali ne.«

Da kdo ne bi želel iz stanovanja »je možno in se dogaja. V tem primeru je to težje, zato je z nami policija, ki ima še druge pristojnosti in lahko ukrepa drugače,« je še pojasnil Ciringer.

Kot so sporočili z občine, bodo začetek in konec postopka onesposobitve najdenih bomb naznanile sirene, ljudje, ki bodo morali zaradi tega začasno zapustiti svoje domove, pa se lahko zatečejo v dvorano Tabor.

To je seznam ulic, prebivalci katerih bodo morali v četrtek ali v nedeljo zapustiti svoj dom

»V četrtek bomo od 8. ure naprej izvedli evakuacijo in z njo končali do predvidoma 12. ure, ko bodo z delom pričeli strokovnjaki iz državne ekipe za odstranjevanje ubojnih sredstev. Zato naj bi na tem območju do 16. ure veljala prepoved gibanja. Vse osebe bodo imele omejen dostop v 300-metrskem pasu, kjer se ta bomba sedaj nahaja. Meja evakuacije je Drava, na drugi strani pa Univerzitetni klinični center. V tem pasu bo evakuiranih manj kot sto prebivalcev. To ne bo predstavljalo takšnega zalogaja,« je povedal Ciringer.

V bolnišnici ne bodo mogli evakuirati vseh bolnikov

V bolnišnici so med bolniki tudi osebe, ki jih zaradi stanj ni mogoče premestiti. Vsi ti bodo odmaknjeni od čelne stavbe, prav tako bodo umaknjeni iz vrhnjih nadstropij. Dostop v bolnišnico bo takrat omejen. Prav tako ne bo dovoljeno gibanje na prostem. Največja posedica, ki se lahko zgodi, je padanje kamenja ob sprožitvi bombe.

Evakuacija zaradi druge bombe predvidena v nedeljo

V nedeljo, 3. novembra, pa je predvidena evakuacija zaradi druge bombe, najdene na železnici v Melju. Gre za večjo, 500-kilogramsko bombo, zato bo tudi potrebna večja evakuacija, to pomeni v radiju 600 metrov. V tem primeru bo potrebno evakuirati približno 3000 ljudi.

Europark bo zaradi praznika v četrtek zaprt v vsakem primeru, v primeru, da bodo v nedeljo res izvajali deaktivacijo druge bombe, bo moral Europark zapreti svoja vrata tudi v nedeljo. Tudi na avtobusni postaji ne bo prometa. Od deaktivaciji bomb bodo sodelovale »vse sile, ki jih imamo v Mestni občini Maribor, preko civilne zaščite, pomagali bodo tudi prostovoljni gasilci,« je še povedal Ciringer.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

Informacije v članku so nekonsistentne. Če bomo tako koordinirali evakuacije ko bo šlo zares, ne bo dobro. Pa slika je premajhna, se niti ne da legenda prebrat. Očitno nepomembne informacije. Pa kak link do uradnih informacij ne bi škodil.

gnilajapka (nepreverjen)

...,...kaj ni jasno?paniko maret,zapanicarit,eni bojo spet pomembni,kaki strokovnjaki so..,oni iz Dupleka se jim reži,,.,saj pa je znano.,dosti strokovnih babic,kilavo dete.,.,

In reply to by markow83 (nepreverjen)

Starejše novice