Nogometno tekmo si je ogledalo 12.566 gledalcev, od tega 2000 navijačev navijaške skupine Viole, ki so bili na tribuni jug. Na tribuni sever je bilo okoli 640 navijačev »ultrasov« in na tribuni zahod še 200 navijačev »suportersev« FC Spartak Moskva.

Policisti so imeli tudi v povezavi z varovanjem te tekme imeli precej dela. Najhujši incident se je zgodil nekaj po 19. uri, ko je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo  ulico, prišlo do poskusa pretepa večjih skupin navijačev Viol in Spartaka, ki sta se pričeli izzivati k pretepu.

Domači navijači so proti gostujočim navijačem po besedah policije pričeli metati steklenice in kamenje, s čemer so huje ogrozili javni red, splošno varnost in nevarnost za premoženje. Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili in vzpostavili javni red in mir. Dva navijača viol, ki sta metala steklenice in kamenje so policisti prijeli, ob tem pa pri njima našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima bodo izdali odločbo o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali. Enemu od njiju so policisti izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah. 

»Med posredovanjem je en od ruskih navijačev pritekel do enega od policistov in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. Policista je ob tem lahko telesno poškodoval in so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli ob  izhodu iz stadiona in ga pridržali po določilih zakona o kazenskem postopku,« so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Za to dejanje je zagrožena kazen zapora, od šestih mesecev do petih let.

Začelo se je že popoldne ...

Ob 14.10 so policisti na počivališču Dobrenje ob avtocesti A1, opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo 20 navijačev Rusije, ki  pri sebi niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Enemu izmed njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni želel izkazati svoje istovetnosti, drugemu pa so izrekli globo, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker slednji s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Okoli 19.24 je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme, na severni strani skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Namero so jim preprečili policisti.

Okoli 19.36 so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru  izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov. Ker s kršitvijo ni prenehal so ga policisti za čas tekme pridržali.

Okoli 19.39 so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem platoju stadiona Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev, ki so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Na podlagi zakona o nalogah iN pooblastilih policije so policisti 14 državljanom Poljske in enemu državljanu Rusije izrekli ukrep prekinitev potovanja na javno prireditev. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo državo.

Okoli 20.28 so policisti na južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in izzival k pretepu.

Ob 20.30 so imeli na severnem platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju Schengena več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno. Zato so ga oglobili po določilih zakona o tujcih.

Ob 21.45 so policisti dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt, med tekmo prižgala bakli.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice