Ob koncu šolskega leta je slovenska založba Beletrina pripravila novo vizualno privlačno zbirko mladinske klasike imenovane Zvezdna Beletrina. Gre za knjižno zbirko klasičnih mladinskih del svetovne in slovenske literature. 

Izvirna dela v slovenščini so izšla v novi, jezikovno posodobljeni obliki, tuja dela pa v novih sodobnih prevodih. Vse knjige so obogatene z vrhunskimi ilustracijami in naslovnicami.

Pri zasnovi zbirke so upoštevali mnenja mladih bralcev, zato v knjigah najdemo barvne ilustracije, velike črke za lažje branje, razloženo besedišče za boljše razumevanje ter mladim prilagojene in aktualizirane spremne besede.

Za učitelje in mlade bralce so na voljo tudi posebna didaktična in interaktivna spletna gradiva. Vsa knjižna dela vsebujejo barvni tisk na kakovostnem papirju, trdo vezavo in zaščitni ovitek.

Anita Dernovšek, urednica zbirke, pojasni: »Zvezdna Beletrina je knjižna zbirka 25 knjig – zvezd, ki sijejo na nebu v vsem svojem sijaju – odličnih zgodb v bogatem slovenskem jeziku.« 

Zbirka Zvezdna Beletrina bo obsegala 25 skrbno izbranih klasičnih del mladinskega leposlovja, ki bodo izšle v petih sklopih oziroma letnikih. Vsako leto bo izšel en sklop s petimi deli, začenši z letošnjim letom.

V letošnjem I. letniku so: Mali princ, Ostržek, Alica v čudežni deželi, Butalci in Pridi, mili moj Ariel.

Zvezdna Beletrina je sicer namenjena mladim bralcem, pri tistih malo starejših pa zna spet obuditi otroka v sebi. Življenje je polno zvezd! 

Pa vi? Poznate teh pet knjig? Če jih niste prebrali kot otrok, jih lahko zdaj! 

Antoine de Saint-Exupéry – Mali princ

Mali princ je ena najbolj branih knjig na svetu, ki je bila prevedena v tristo jezikov in narečij. Gre za univerzalno otroško zgodbo o dečku z daljnega planeta, ki obišče naš svet. V puščavi najde strmoglavljenega pilota in mu skozi zgodbe kaže pot do bistva, ki je nevidno očem.  

Zgodba je nastala, ko je pisatelj leta 1935 zaradi letalske okvare strmoglavil v puščavi sredi Egipta. Privide in blodnje, ki jih je doživljal, je uporabil za osnovo knjige. Po mnenju mnogih Mali princ ni otroška zgodba, ampak filozofska in duhovna knjiga za vse generacije. 

Carlo Collodi – Ostržek 

Ostržek je pustolovska pravljica polna dogodivščin in zapletov. Glavni lik je lesena lutka, ki je oživela in postala fant Ostržek. Ta se spopada s težavami vseh otrok: šolo, sošolci, pritiskom vrstnikov in lažjo. Vsakič, ko se zlaže, mu zraste nos, kar uči mlade bralce da se laž ne obrestuje. Slovenci radi rečemo, da ima laž kratke noge.

Ostržek laže in si izmišljuje zgodbice, da bi ugajal svojim prijateljem in je poleg tega prevzeten, neučakan in hoče imeti vse v trenutku.

Te tematike so po 150 letih od izida knjige, danes še bolj aktualne kot kdaj koli prej. Svetovno slavo je zgodba doživela z risanim filmom Pinocchio studia Walt Disney iz leta 1939.

Lewis Carroll – Alica v čudežni deželi 

Alica v čudežni deželi je izšla že leta 1865 in je še danes ena najbolj ponatisnjenih in prevajanih knjig, prirejajo pa jo tudi za gledališče in film. Največjo slavo je doživela z Disneyjevim animiranim filmom ter večimi igranimi filmi in TV serijami.  

Zgodbo polno fantastičnih dogodivščin je napisal Charles L. Dodgson pod psevdonimom Lewis Carroll. Idejo za zgodbo je dobil, ko je med čolnarjenjem kratkočasil tri deklice z zgodbicami o mali Alici, ki je stekla za belim zajcem v jazbino in se znašla v čudežni deželi. V tej deželi ne obstajajo naše zakonitosti, čas teče drugače, prostor se širi in krči in nič nima smisla. 

Pisatelj v zgodbo vmeša dobro mero parodije takratne britanske družbe in šolskega pouka, obenem pa se tudi poigrava z jezikom, oblikami in pomeni besed ter jezikovnimi zvrstmi. Tovrstno delo je zelo težko prevesti, zato je bil Milan Dekleva, ki je tudi sam pesnik in pisatelj, prava izbira.    

Fran Milčinski - Butalci 

Le kdo jih ne pozna? Neverjetne dogodivščine in domislice samosvojih vaščanov iz Butal, pozna skoraj vsak Slovenec. Butalci so zbirka kratkih humornih zgodb izpod peresa Frana Milčinskega.

Zgodbe so sprva izhajale revijalno v različnih časopisih, nato so dobile zvočno podobo na ljubljanskem radiu, v knjižni obliki pa so zbrane izšle šele po pisateljevi smrti. 

Butalci živijo v svojem narobe svetu, kjer se seje sol, moški rojevajo in se iz buče izvali kobila. Butalci so satirična humoreska nesmisla, ki pa na trenutke presenetljivo dobro komentira in satirizira sodoben svet in njegove zablode.   

Mira Mihelič – Pridi, mili moj Ariel 

Pridi, mili moj Ariel je eno najpomembnejših mladinskih besedil povojnega časa, kjer Mira Mihelič spretno poveže domišljijske in avtobiografske elemente.

Zgodba govori o deklici Marinki, ki jo zapusti mama in se mora sama napotiti k starim staršem. Marinka se v novem okolju sprva ne znajde, saj se razlikuje od ostalih otrok in je trmasta ter neprilagojena. Sčasoma se začne družiti z vaškimi fanti, s katerimi ušpiči marsikatero vragolijo.

V zgodbi se izvrstno prepletata svet resničnosti in svet domišljije, Mira Mihelčič pa kot odrasla išče deklico v sebi in spomine na svoje otroške dni. 

Nagradna igra!

Bralci Mariborinfo pa lahko sodelujete tudi v nagradni igri, v kateri petim srečnežem podarjamo po eno knjigo iz predstavljenega paketa.

Komentarji (0)

Starejše novice