V Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor se je v četrtek zbrala množica ob počastitvi izida romana Petelinje jajce avtorja Feri Lainščka.

Petelinje jajce je nadaljevanje romana Kurji pastir, ki je bil v letu 2021 najbolje prodajana Beletrinina knjiga, nominirana tudi za nagrado kresnik.

V drugem delu načrtovane trilogije pisatelj Feri Lainšček na izviren način tematizira svoje otroštvo.

Občinstvo je nagovoril tudi direktor Beletrine Mitja Čander, ki je Ferija Lainščka imenoval kot najpomembnejšega slovenskega pisatelja ob Dragu Jančarju tudi zato, ker je ustvarjalec, ki si upa in se ne ustraši pred lastnimi globinami.

Metoda aktivne imaginacije

Da se je vračal v obdobje otroštva, je pisatelj uporabljal metodo aktivne imaginacije Carla Gustava Junga, za katero pravi, da mu je omogočila dostop do kolektivnega nezavednega.

Za knjigo zato pravi, da ni avtobiografija, ampak knjiga spominov, literarno delo.

Lainšček o romanu pravi: »V drugi knjigi opisujem obdobje otroškega magičnega razmišljanja, ki je bilo pri meni še posebej izrazito. Tako je bilo verjetno zato, ker je bilo v tistem okolju magično mišljenje tudi sicer prisotno in je po svoje vplivalo na vedenje.

Ostanki prvotnosti, vraževerja, krščanska mitologija in komunistična mitomanija, vse to se je tam na svojevrsten način sprijemalo in palimpsestno presevalo.

Pesniško lahko rečem, da sem verjetno kar otrok take metafizične prekmurske gibanice in da so ravno v tej večplastnosti korenine mojega literarnega magičnega realizma, ki mi ga kdaj pripisujejo.«

Pogovor je usmerjala Darka Tancer - Kajnih, odlomke iz romana je interpretiral Robert Kereži.

Feri Lainšček (1959) je pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist. Je dobitnik Prešernove nagrade 2021 za življenjsko delo. Napisal je več kot sto književnih del, ki jih zaznamujejo prekmurska pokrajina in njeni ljudje.

Zaslovel je z romani za odrasle in poezijo. Njegova pesniška zbirka Ne bodi kot drugi (2007) je hitro postala uspešnica, po nekaterih romanih pa so posneli celovečerne filme (Halgato, Petelinji zajtrk).

Uveljavil se je tudi na področju mladinske književnosti, kratke proze, radijskih in lutkovnih iger, filmskih scenarijev ter kot pisec popevk in šansonov. Napisal je tudi scenarij v prekmurščini za dokumentarni film o Porabju ter več pripovednih, pesniških in dramskih del za otroke.

In kljub številnim uspešnim stvaritvam pisatelj pravi: »Ko začneš pisati 31 roman, je isto kot, če začenjaš prvega. Počutiš se kot nekdo, ki ni ničesar napisal v življenju.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice