V mariborskem Salonu uporabnih umetnosti izpod rok tibetanskih menihov nastaja mandala za Maribor. Menihi bodo jutri v posebnem obredu peščeno mandalo stresli v Dravo, kar naj bi opomnilo na minljivost vsega.

V Mariboru te dni nastaja mandala, ki jo izdeluje skupina tibetanskih menihov pod vodstvom Geshe Lobsang Soepa iz samostana Mundgod. Z natančnim nanašanjem zdrobljenega marmorja nastaja podoba, ki naj bi Mariboru prinesla mir in pozitivno energijo. Ko bo mandala dokončana, bodo v posebnem obredu pesek stresli v Dravo.

»Vse negativno odnašajo, prinašajo pa mir, energijo in moč,« pojasnjuje Geshe Lobsang Soepa, ob tem pa menihi priznavajo, da je za natančno in dolgotrajno delo, ki zahteva visoko koncentracijo, precej naporno.

Ogled izdelovanja mandale se pričel 19. septembra in bo potekal še danes in jutri v Salonu uporabnih umetnosti med 9. in 16. uro. K odpravljanju težav in iskanju miru naj bi pripomoglo že opazovanje njihovega dela, zato menihi vse do jutri vabijo Mariborčane v Salon uporabnih umetnosti.

Kdo je Geshe Lobsang Soepa?

Geshe Lobsang Soepa se je rodil leta 1968 na Tibetu. Ko je bil star devet let, je vstopil v samostan, kjer je začel poučevati tibetanske budistične spise. Od vsega začetka je budizem dojemal kot znanost o umu, ki kot glavno metodo uporablja natančno opazovanje delovanja uma in misli. Zaradi znane nemirne situacije na Tibetu se je pred dvajsetimi leti preselil v južno Indijo, v samostan Ganden, kjer živi in deluje še danes. Je eden najtesnejših sodelavcev Dalajlame in prav on je Dalajlamo leta 2010 pripeljal v Slovenijo. Geshe ima vsako leto predavanja tudi v Evropi.

Namen mandal

Mandala je že od nekdaj služila kot osnovni simbol pri koncentraciji, meditaciji, osebnostno zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju. Načini meditacijskega poglabljanja v mandale so raznovrstni, kot so tudi različne religije, kulture, filozofski in umetnostni konteksti.

Mandale naj bi pomagale na poti odkrivanja in iskanja samega sebe. S kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, figur, lik in simbolov nas povezujejo s svetom in odkrivajo pot do sebe. Mandala nas kot fizični vidik povezuje s spiritualnim svetom in je ključ k duhu samospoznavanja, kjer ugotovimo, da smo več kot le fizično telo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
batom (nepreverjen)

Zelo bi si želel vedeti, kaj je Salon uporabnih umetnosti in kje to je.... Dodatno še, kje in kdaj bo ta "posebni obred" stresanja mandale v Dravo in ali mu je možno prisostvovati? A je res tako težko podati tako osnovne informacije že v prvem poizkusu?

Starejše novice