V organizaciji KID Kibla in madžarsko-italijanskega tandema DOO, je te dni v Mariboru potekala posebna delavnica oziroma performans pod naslovom "Na koži".

V preteklem delovnem tednu, je v Mariboru potekala zanimiva delavnica in performans "Na koži", kateri se je lahko priključil kdorkoli. Potreboval je samo črne škornje ali čevlje in osebni predmet. Ljudje naj bi v sodobnem svetu hrepeneli po anonimnosti. Kako pa bi reagirali, če bi v javnosti srečali skupino oseb, ki bi nosile drugo plast kože? Bi se jim pridružili?

Kot je za Mariborinfo povedal Peter Lubej, producent dogodkov in vodja projektov v KID Kibla, performans "Na koži" pri naključnih mimoidočih preverja, kakšen je njihov odziv ob tem, ko k njim pristopi nekdo povsem drugačen, nekdo z drugo plastjo kože.

"Projekt oziroma delavnica "Na koži" je delo performativnega italijansko-madžarskega tandema DOO (Divano Occidentale Orientale). Gre za pripravo na izvedbo in samo izvedbo performansa z uporabo oblek, ki predstavljajo našo drugo kožo, s tem pa tudi naš drugi jaz in našo domišljijo. Udeleženci se z drugo kožo počutijo "varnejše" in tudi želja po anonimnosti ni več samo želja. Druga koža omogoča, da (ne) pokažemo/pokažejo, kakšno smo/so v resnici," razlaga Lubej.

Sodelovanje javnosti

Lubej še dodaja, da druga koža omogoča preobrazbo in igranje vlog. Na delavnici se je preiskusilo kar nekaj udeležencev. "Tovrstni dogodki so seveda v prvi vrsti namenjeni javnosti, in to v najširšem pomenu besede. Bistvo te delavnice je vključevanje vseh ciljnih skupin, ne glede na starost, sramežljivost ali igralski talent. Ravno druga koža, s katero se prikrije identiteta nositelja, omogoča preobrazbo in igranje vlog prav vsakomur," še pove organizator in doda, da je bil odziv na mariborskih ulicah pozitiven.

Prihaja Festival skupnostne umetnosti

Tudi v prihodnje pa meščane Maribora čakajo zanimivi kulturno-umetniški dogodki. Delavnica "Na koži" je bila tudi napoved prihajajočega festivala skupnostne umetnosti, ki se bo odvijal med 8. in 11. februarjem 2017, v sklopu evropskega projekta Caravan Next.

"Vse do festivala bomo organizirali in pomagali organizirati še več takšnih aktivnosti, ki spodbujajo sodelovanje naključnih akterjev in vključujejo elemente skupnostne umetnosti (ang. social community art)," zaključi producent dogodkov in vodja projektov Peter Lubej.

 

FOTO: Matej Kristovič in arhiv KID KIBLA

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice