Danes je Ta veseli dan kulture. 3. december je namreč tradicionalno dan odprtih vrat številnih ustanov in organizacij, ki delujejo na področju kulture.

Danes je 'rojstni dan' Franceta Prešerna, rojenega 3. decembra 1800 v Vrbi. Obeleževanje tega dne je z leti preraslo v množičen kulturni dogodek in praznovanje, imenovano Ta veseli dan kulture. Ime je nastalo po navdihu naslova priljubljene komedije Antona Tomaža Linharta, ki je zapisal Ta veseli dan kulture ali Matiček se ženi.

Današnji dan, že 20. po vrsti, je namenjen uresničevanju želje ljudi, da bi bila kultura čimbolj dostopna. Na današnji dan zato številne ustanove in organizacije, ki oblikujejo programe s področja kulture oziroma umetnosti, odpirajo svoja vrata z brezplačnimi predstavami, razstavami, ogledi, delavnicami in podobnimi programi.

Kam v Mariboru?

  • V Pokrajinskem muzeju danes odpirajo razstavo Portret meščanstva, ki predstavlja življenje v Mariboru v 19. stoletju, s poudarkom na kulturnem življenju mesta.
  • V Lutkovnem gledališču so izbrali predstavo Besede iz hiše Karlstein. Na letošnjem 10. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije nagrajeno predstavo, ki je nastala po pesniški zbirki v Mariboru rojene književnice Berte Bojetu.
  • V Slovenskem narodnem gledališču (SNG Maribor) je danes na sporedu Kekec, baletna pravljica po motivih planinske pripovedke Josipa Vandota.
  • V Sinagogi je danes na sporedu predvajanje dokumentarno-igranega filma Marpurgi in koncert zasedbe Kontra kvartet, ki izvaja tradicionalno judovsko klezmer glasbo.
  • V Galeriji Media Nox odpirajo razstavo Vzročnost. Gre za dela študentov Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.
  • Društvo Hiša! pripravlja Rajzefirbčni sprehod - Kult:Ura z vinom, po kotičkih mesta, ki so neposredno povezani z žlahtno kapljico.
  • V Pokrajinskem arhivu Maribor so pripravili dan odprtih vrat arhiva (z organiziranim vodstvom) in ogled razstav Plakati prireditev v Mariboru 1920-1941 ter Pohorje in Kozjak.

Celoten seznam prireditev si lahko ogledate na tej povezavi.

Starejše novice