*Fotografija je simbolična
Izredne razmere klasičnih prvomajskih budnic po številnih krajih Slovenije letos žal ne dopuščajo, zato se bodo glasbeniki znašli po svoje.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Radiotelevizija Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske godbenike in druge glasbenike, da tudi letos za prvi maj skupaj prebudijo Slovenijo.

V petek, 1. maja, ob 6. uri bodo na programih Radia Slovenije in Televizije Slovenija vrteli godbeno glasbo. Predvajanemu posnetku se bodo s svojih oken, balkonov in dvorišč sočasno pridružili tudi godbeniki, ki bodo poskrbeli, da se bo glasba slišala daleč naokoli.

»Organizatorji budnice z radijskih valov vabijo vse glasbenike, da vzamejo v roke svoje inštrumente, odprejo okna, stopijo na balkon ali dvorišče, naravnajo radijske sprejemnike na močnejšo jakost in se pridružijo glasbi, ki se bo razlegala na radijskih valovih,« so pozvali organizatorji dogodka Prebudimo Slovenijo 2020.

Najstarejša godba na svetu je slovenska

Godbeništvo ima v Sloveniji izjemno tradicijo. Idrijska godba je z blizu 350 leti skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu.

Posebno pozornost še danes pritegnejo godbeni nastopi ob praznovanjih največjega delavskega praznika, prvega maja, ko številne godbe po vsej Sloveniji že ob svitu zaigrajo koračnice in z njimi prebudijo prebivalce.

Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot 10.000 godbenikov.

Gasilci bodo navili zvočnike

V marsikaterem kraju pa bodo poskušali še dodatno približati občutek budnice vsem krajanom. Tako tudi Prekmurska godba Bakovci in Pihalni orkester Murska Sobota v sodelovanju z gasilskimi društvi pripravljata akcijo, v katerih bodo gasilska vozila med vožnjo po vaseh MO Murska Sobota po zvočnikih predvajali posnetke bakovskih in murskosoboških godbenikov. Na podoben način bodo prvi maj zaznamovali tudi v pihalnem orkestru KD Ivan Kaučič Ljutomer.

"Gasilci bodo z našimi posnetki štartali takoj zjutraj ob šestih in bodo na naših znanih, tradicionalnih punktih predvajali skladbe, ki smo jih mi že v preteklih letih posneli."
 

Milan Lebar, vodja sekcije pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer

Ljutomerski pihalni orkester se je sicer v času karantene organiziral tako, da dirigent vsem članom pošilja nove note, glasbenimi na svojih domovih vadijo program, ki ga bodo v prihodnje izvajali. "To, da se ne moremo družiti in skupaj igrati je velika izguba za ves slovenski narod, ki je navajen, da ob večjih praznikih godbe zaigrajo," pravi Milan Lebar.

Pri tovrstni budnici ne bodo izostali niti mariborski gasilci, ki se bodo v skupni akciji z mariborsko godbo med 6. in 8. uro zjutraj vozili in predvajali posnetke godbenikov. Ob tem se bodo z vozili zaustavljali na posameznih trgih in lokacijah, da bodo še toliko bolj za praznik dela 'prebudili' Mariborčane iz sna.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice