Ste vedeli, da je bila avstrijska igralka in pevka, ki so jo poimenovali kar Dunajski slavček, pravzaprav rojena v Mariboru?

Elfie Mayerhofer se je 15. marca 1917 rodila v Mariboru, se tu kot otrok tudi izobraževala, začela z glasbeno potjo in študij glasbe nato nadaljevala v Zürichu in na Dunaju.

V Berlinu je leta 1935 študirala z znamenito operno pevko Elisabeth Schwarzkopf in Petrom Andersem. Slednjega je Hitler tako oboževal, da je bil oproščen služenja vojaškega roka v drugi svetovni vojni in je namesto tega moral zabavati nemške čete in sodelovati v propagandnih dogodkih.

A nazaj k čudoviti pevki s štajerskimi koreninami. Mayerhoferjeva je začela delati v mladinskem gledališču v Münchnu in Berlinu, nato pa je pričela sodelovati z münchensko državno opero.

Zaradi nenavadnega koloraturnega soprana je dobila vzdevek »Dunajski slavček«.

Njen filmski prvenec Frauen für Golden Hill je na platno prišel leta 1938, naslednje leto pa je že nastopila ob Elfriedetu Datzigu v filmu Hotel Sacher, kjer je odpela jugoslovansko ljudsko pesem. Po drugi svetovni vojni je nastopala za zavezniške čete tako v Avstriji kot tudi Nemčiji. Za film Dunajske melodije je bila nagrajena na filmskem festivalu in Locarno v Švici. 

Po drugi svetovni vojni se je prvič pojavila v koncertih in operah, medtem ko je še naprej uspevala v filmih. Med leti 1957 in 1969 se je pojavila tudi v nekaterih prvih televizijskih produkcijah. Prejela je številne nagrade

Mayerhoferjeva je bila poznana tako v takratni Evropi kot tudi v Kanadi, Združenih državah Amerike in Mehiki, kjer je v sedemdesetih nastopala v operah, operetah in na koncertih.

Poročena je bila z arhitektom T. Lauterbachom do leta 1959, po ločitvi pa z vodjo produkcije ZDF Josefom Berressom, s katerim je ostala do smrti. 

Slednja je potrkala na njena vrata 28. decembra 1992 na Dunaju, slavna Avstrijka, ki se je pojavila v kar devetnajstih filmih, pa je v živo nastopala vse do takrat.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice