Foto: Špela Senica
18-letna Zala Kralj, dijakinja II. gimnazije Maribor, s svojim petje nikogar ne pusti ravnodušnega. V začetku februarja bo predstavila novo skladbo.

Zala Kralj je dijakinja II. gimnazije Maribor, s skladbo Valovi, katere avtor je Gašper Šantl, pa že osvaja vrhove glasbenih lestvic. Njen glas marsikoga ponese visoko v nebo. Tudi znanega glasbenega urednika in radijca Andreja Karolija, ki jo je pred kratkim gostil na Valu 202. 

»K nastanku pesmi sem se pridružila komaj, ko jo je Gašper že celo napisal in uglasbil. O tem bi znal več povedati on sam, skladba pa meni osebno pomeni zelo veliko. Ne samo zato, ker sem zaradi nje v preteklih mesecih pridobila nove izkušnje in spoznala nekaj izjemnih ljudi, ampak tudi zato, ker pogosto razmišljam podobno kot besedilo pesmi in mi je všeč, da je Gašper to izrazil na tako poetičen način,« nam zaupa Zala o skladbi Valovi.

»Gašper me je kontaktiral pred dobrim letom, ker je videl moje posnetke na Instagramu. Všeč mu je bil moj glas, zato mi je ponovno pisal, ko je dokončal Valove,« nam zaupa. A Zala je vse preveč skromna ... Na njenem zelniku so zrasle čudovite skladbe in priredbe.

Od kje črpa navdih za svoje skladbe?

Ena od njenih skladb je tudi čudovita Bela klop. »Navdih za pesmi črpam od povsod. Od ljudi, okolja, filmov, celo od vremena. Zdi se mi, da lahko v vsaki stvari najdemo nekaj, o čemer je vredno pisati. Ena od teh stvari so tudi spomini, ki jih opisujem v Beli klopi. Zdi se mi, da ljudje prevečkrat hrepenimo po preteklih dogodkih in želimo znova doživeti stare spomine, namesto da bi začeli ustvarjati nove. Sama nisem nobena izjema, zato sem o tem napisala pesem,« pove.

Zala opaža, da ji je lažje pisati besedila v angleščini, ampak slovenščina se ji zdi krasen jezik. »Vsekakor je na nek način lažje, zato pa zadnje čase poskušam spet pisati v slovenščini, ker mi predstavlja večji izziv. Pa še jezik se mi zdi krasen.« 

Smilila se ji je mamina kitara ...

Mlada glasbenica igra kitaro štiri leta, pred tem pa je šest let igrala violino. »Smilila se mi je mamina kitara, ki je več let zaprašena stala v kotu dnevne sobe, pa še želela sem si, da bi se lahko sama spremljala na inštrument ob petju, zato sem enkrat pač poskusila in nadaljevala. Verjetno mi je pri učenju kitare zelo pomagalo, da sem prej šest let igrala violino. Igram torej ta dva inštrumenta, poskušam pa še ukulele, banjo in klavir, ampak mi je kitara za zdaj najljubša,« nam zaupa.

Nedavno je imela dva nastopa v Mariboru, decembra v Udarniku v sklopu FAK festivala in januarja v Pisarni. »Oba nastopa štejem pod svoje najljubše spomine in izkušnje. Za osebo, ki ne nastopa najraje, je bilo vzdušje na teh dveh dogodkih res neprecenljivo,« doda.

Na YouTubu lahko prisluhnete tudi eni boljših priredb skladbe Wicked game izpod Zalinih rok.

Nova skladba izide februarja

Nova skladba Zale Kralj bo luč sveta ugledala 8. februarja.  »Tudi ta pesem je nastala v sodelovanju z Gašperjem in precej spominja na Valove. Pričakujete lahko nekaj, kar boste spustili v nebo ali pa obdržali za vedno,« nam zaupa ob pričakovanju izida nove skladbe.

Zalo Kralj lahko v kratkem vidite in slišite v Ljubljani in v Mariboru. »1. februarja v sklopu festivala MENT v Stari mestni elektrarni v Ljubljani in 3. februarja na II. gimnaziji Maribor. Tam se bova z Gašperjem prvič v predstavila skupaj v živo.«

Glasbenico smo povprašali, kakšni so njeni načrti za naprej, a ostaja zadržana. »O tem nerada razmišljam, ker si ne želim ustvariti pričakovanj. Dokler bom v glasbi našla užitek, bom s tem nadaljevala. Na kakšen način in kako dolgo, pa bomo videli,« zaključi. Verjamemo, da bomo v prihodnosti slišali še veliko dobre glasbe od mlade Mariborčanke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice