Na terasi Hotela City je Narodni dom Maribor ob svečanem podpisu pogodbe z glavnim generalnim pokroviteljem Festivala Lent 2018 Zavarovalnico Sava predstavil program letošnjega Festivala Lent.

Festival Lent, ki velja za največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope, bo v letošnji, že 26. izvedbi, od 22. do 30. junija ponudil številne novosti in nadgradnje.

»Festival Lent je spet pred nami. Pred nami je novo doživetje in spet se vračamo tja, kjer smo začeli. Glavni oder bo spet plaval, delno bo tudi trdno grajen in še večji bo,« je uvodoma povedal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina.

Pestrejše dogajanje čez dan

»Nismo želeli spektaklov, oživeli smo druge dele in razširili dogajanje. Dnevni del Festivala Lent bo bolj pester, tako bodo v festivalskem utripu bolj utripali tudi dnevi,« je še dejal Rukavina

Tako bo denimo letos premierno izpeljano novo koncertno dogajanje, poimenovano Pozor! Muzika na cesti! Del festivalskega glasbenega utripa bo tako prenesen na mestne ulice in trge, priložnost pa bodo dobile predvsem mlade, še neuveljavljene skupine.

»Pozor! Muzika na cesti!« bo potekal že od 11. ure naprej, ob 17. uri pa se bodo pričeli popoldanski koncerti. Dogodki se bodo odvijali na Gosposki in Poštni ulici ter na Grajskem trgu.

Na Glavnem odru tudi Plavi orkestar in Đorđe Balašević v akustični izvedbi

Glavna pridobitev letošnjega Festival Lent pa e nedvomno plavajoči Glavni oder, simbol festivala. Novi oder bodo tako krstili baletniki SNG Maribor z baletom Labodje jezero, 22. junija.

Na Glavnem odru bo nastopil tudi največji romski godalni korpus na svetu: simfonični orkester iz Budimpešte – Budapest Gypsy Symphony Orchestra 100 violin (23. junija), 25. junija pa bodo nastopili legendarni Plavi orkestar. Na plavajočem odru bo nastopil tudi Vlado Kreslin z gosti in Tadej Toš, 29. junija pa sledi koncert panonskega mornarja Đorđa Balaševića, ki bo nastopil v akustični izvedbi.

Na Jurčkovem odru bosta med drugimi nastopili Jadranka Juras in Katalena. Na Piše se leto bodo nastopili legendarni Pankrti, na Večerovem odru pa še Goran Bare & Majke, Bad Manners in Uncle Frank.

To je program Festivala Lent 2018

Folkart praznuje 30 let

Letošnji Festival Lent pa bo tudi v znamenju 30. jubileja festivala Folkart. Ta je pred tremi desetletji s svojo aktivacijo dotlej opuščenega dravskega nabrežja začel zgodbo o kulturi kot motorju za oživljanje mesta.

Mednarodni CIOFF folklorni festival Folkart se je v svetu uveljavil kot eden najprestižnejših in bo ob svojem prazniku ponovno gostil vrhunske folklorne skupine sveta. Tako bomo lahko spremljali strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino Inkov iz Peruja, vroče ritme črnega kontinenta iz Kenije, prvič pa se bo predstavila tudi nomadska, južnosibirska Republika Tuva, ki je avtonomna republika Ruske federacije. Nastopili bodo tudi folkloristi iz Indonezije in Srbije, manjkali pa ne bodo niti domačini.

Zavarovalnica Sava znova generalni pokrovitelj Festivala Lent

Po nekaj letih pa je mesto glavnega generalnega sponzorja prevzela Zavarovalnica Sava, za katero so organizatorji izrekli zadovoljstvo in ponos, da s pokroviteljstvom druga največja zavarovalnica v regiji vrača okolju, v katerem posluje.

»Naša zavarovalnica je s Festivalom Lent, nekoč Folkartom, že od samega začetka. Po dolgem času smo postali glavni generalni pokrovitelj dogodka. To nas veseli in smo ponosni, da lahko pomagamo Mariboru in Štajerski, da Festival Lent ni okrnjen,« je pred slavnostnim podpisom pogodbe povedal predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic.

Kakšne bodo cene vstopnic?

Festival Lent tudi tokrat ne ponuja zgolj nakupa običajnih vstopnic. Festivalska vstopnica Lenta za 25 evrov (dijaki in študenti 15 evrov) omogoča popolno doživetje devetih festivalskih dni na osmih festivalskih prizoriščih z več kot 80 priložnostmi za druženje in uživanje.

Lenta velja za vstopnico za ogled prireditev na osmih prizoriščih: Glavni oder na Dravi (razen za koncerta Đorđa Balaševića in Plavega orkestra), Sodni stolp, Dvorana Union, Vetrinjski dvor, Mladinin oder, After na Minoritih, SNG Maribor in Lutkovno gledališče.

Lenta prinaša tudi velike popuste pri doplačilu za ogled desetih prireditev z vstopnino. Za vstopnico za koncert Đorđa Balaševića, katere redna cena znaša 25 evrov za parter in 20 evrov za tribuno, boto tako imetniki Lente odšteli 15 oziroma 10 evrov, za koncert Plavega orkestra pa 5 evrov (redna cena 15 evrov). Imetniki Lente doplačajo 5 evrov tudi za komedije Županova micka, Tvoj bodoči bivši mož in Dekliščina, za katere je za vstopnico sicer potrebno odšteti 15 evrov. Za polovico ali več so za imetnike Lente cenejše tudi vstopnice za jazzovske koncerte. Na voljo pa je tudi dnevna Lenta, ki prinaša enake ugodnosti (popust za nakup vstopnice za plačljivo prireditev istega dne, za katerega velja vstopnica), zanjo pa je treba odšteti 15 evrov.

Najpomembnejše novosti Festivala Lent 2018

-    Glavni oder na Dravi
Oder bo za razliko od nekdanjih plavajočih odrov Festivala Lent stalen in bo tako omogočal izvedbo kulturnih in drugih prireditev skozi vse leto. Ima površino 900 kvadratnih metrov in ponuja 679 sedišč v parterju (1200 stojišč) ter 2196 sedišč na treh tribunah.

-    Nov programski sklop: Pozor! Muzika na cesti!
Živahno festivalsko dogajanje bo utrip mesta zaznamovalo tudi čez dan. Ob 11. uri dopoldan in 17. uri popoldan se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter Grajskem trgu v mestnem središču z izvirno in kakovostno glasbo predstavili domači in tuji glasbeniki.

-    Večerov oder: Nova lokacija in brez vstopnin
Oder se pomika v center mesta – na Trg Leona Štuklja. Nastopili bodo Pankrti, Goran Bare & Majke, Bad Manners, Demolition Group, Uncle Frank, Kandžija i gole žene, Muff Dub FX, Soulfingers … Celoten koncertni program pa bo brezplačen.

-    Jurčkov oder na novi lokaciji
Najbolj priljubljen oder Festivala Lent, ki vedno očara s svojo drugačnostjo in pristnostjo, dobiva novo lokacijo. Seli se k fontani pri stari trti, kjer bodo še boljši pogoji za izvedbe koncertov. Nastopili bodo Jadranka Juras, Katalena , Jeff Jansen, Marko Črnčec & Afro band in številni drugi.

-    Razstava ob tridesetletnici Folkarta
Častitljivi jubilej Folkarta bo obeležen tudi z razstavo Okno v svet, kjer bodo na ogled najzanimivejši drobci iz bogatega in pestrega mozaika tega največjega slovenskega folklornega festivala in enega izmed vodilnih v Evropi. Razstava bo v Minoritski cerkvi odprta od 22. do 30. junija.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice