Peterica zagnanih in podjetnih dijakov in študentov, ki želijo izboljšati potniški promet v Mariboru tudi po tehnološki plati, je v preteklem tednu izdala mobilno aplikacijo Marprom Vozni redi, ki ponuja hiter in enostaven vpogled v avtobusne vozne rede i

Vse do nedavnega je bil Maribor brez spletne ali mobilne aplikacije za mestni avtobusni promet. V začetku septembra pa se je mesto končno približalo večjim evropskim središčem tudi po tehnološki plati. Za to so poskrbeli zagnani dijaki in študenti, ki so za androidove mobilnike razvili aplikacijo Marprom Vozni Redi, ki je na voljo na Google Play

Kdo so razvijalci aplikacije?

Razvijalci aplikacije prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Kot navajajo v opisu aplikacije so dijaki in študenti, ki jim je mar za razvoj Maribora. Ekipo razvijalcev aplikacije sestavljajo Tomaž Leopold, Sašo Pavlič in Uroš Štok, ki bodo z oktobrom postali študenti FERI-ja v Mariboru, Matej Senožetnik, ki trenutno dela magisterij na MPŠ Jožefa Stefana v Ljubljani in Matija Gerčer, dijak 1. gimnazije v Celju.

Kako so prišli do ideje?

Po besedah Tomaža Leopolda so mladi razvijalci aplikacije prišli do ideje iz praktičnih razlogov. Kot uporabniki mestnega avtobusa v Mariboru so se začeli spraševati zakaj ni bolj ugodne rešitve, kot pa vozni redi na Marpromovi spletni strani.

»Ker je večina od nas iz tehničnih šol ni bilo težko priti do zamisli da bi lahko rešitev ustvarili sami. Med počitnicami smo imeli več časa, zato smo sestavili ekipo in začeli razvijati aplikacijo.«

Tesno sodelovali z Mestno občino Maribor

Za tem, ko so aplikacijo delno že razvili, so se prijavili na tekmovanje v Novem mestu. Na tekmovanju so zmagali in zaradi tega so dobili pozornost tudi v časniku Finance. Tam jih je zasledila Mestna občina Maribor, ki jim je kmalu ponudila roko pri sodelovanju in veliko pomagala.

»Od informativnega sestanka dalje smo bili v tesnem sodelovanju z Mestno občino Maribor. Na občini so nam pomagali s svojimi mnenji in predlogi za izboljšavo aplikacije, poleg tega pa so nam pomagal priti v stik tudi z Marpromom. Pri Marpromu so nam pomagali pri pomembnih podatkih za aplikacijo, kot so recimo koordinate postaj ter prikaz linij na zemljevidu,« je še povedal Tomaž.

Hiter in enostaven vpogled v avtobusne vozne rede

Vsem uporabnikom aplikacija omogoča hiter pregled voznih redov in GPS lokacije postaj. V aplikacijo je implementiran tudi zemljevid Maribora z vsemi linijami mariborskega mestnega avtobusa. Obstaja tudi možnost dodajanja priljubljenih oziroma najbolj uporabnih relacij, aplikacija pa ponuja tudi hiter pregled prodajnih mest vozovnic.

Aplikacijo ves čas izboljšujejo

Kot je še povedal naš sogovornik, se trenutno razvijalci aplikacije ukvarjajo z izboljšavami, pri katerih jim najbolj pomagajo uporabniki s svojimi predlogi. Zato so odprti za vsa menja, predloge ali pripombe, s tem namenom, da bi aplikacija bila čim boljša ter uporabna za vse uporabnike mestnega avtobusa v Mariboru.

Starejše novice