Vedno več Slovencev se svojih otrok ne odloči cepiti proti otroškim boleznim, medtem pa zdravniki zmajujejo z glavo. Kdo ima prav?

Mnenja na področju cepiv so zelo deljena. Nekateri starši nočejo tvegati, da bi njihov otrok huje zbolel, in jih raje dajo cepiti, spet drugi pa so prepričani, da so mnoga cepiva kontaminirana, kar lahko njihove otroke hudo zaznamuje. Medtem pa zdravniki zmajujejo z glavo. Ker veliko otrok starši več ne cepijo, so ponovno v porastu otroške bolezni, ki so sicer v razvitem svetu skorajda zatrte. Hkrati pa se v medijih pojavlja vedno več zgodb staršev, ki se jim je življenje po cepljenju spremenilo v nočno moro. Komu verjeti?

Pediatri zavračajo zdravljenje necepljenih otrok, predvidene tudi kazni

Pred kratkim je pediatrinja Bernarda Vogrin iz Lenarta, objavila obvestilo, po katerem odklanja zdravljenje necepljenih otrok. Takšni otroci naj bi bili po njenih besedah nevarni vsem še necepljenim osebam, ki so za ta postopek bodisi premlade (novorojenčki) bodisi imunsko oslabljene (celotno obvestilo je objavljeno na dnu prispevka).

Po neuradnih informacijah smo na zaprti Facebook skupini Svoboda odločanja glede cepljenja otrok izvedeli, da pediatri posredujejo tudi pri potrdilih za vrtec, na katera zapišejo, da dotičen neceljen otrok ni primeren za obisk vrtca.

Sicer pa so v primeru necepljenih otrok za starše predvidene tudi denarne kazni, ki se gibljejo med 200 in 500 evri.

»Opustitev cepljenja je možna na podlagi odločitve komisije Ministrstva za zdravje, na osnovi predloga za opustitev cepljenja. Strokovno utemeljen in obrazložen predlog za opustitev cepljenja pripravi zdravnik cepitelj, če ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi za opustitev cepljenja. Poleg zdravnika lahko predlaga opustitev cepljenja tudi zavezanec oziroma njegovi starši/skrbniki,« izvemo na Ministrstvu za zdravje.

Po cepljenju proti pnevmokokih dobil sepso

V prej omenjeni skupini na Faceboku je ženska svojega 9-mesečnega sina dala cepiti s standardnim pediatričnim cepivom in cepivom proti okužbi s pnevmokoki. Za slednje cepivo se je odločila zaradi starejšega sina, ki je pogosto oboleval za vnetjem ušes. Četudi je bil dojenček cepljen, je decembra zbolel za vnetjem ušes, potem pa šok:

»Zgodilo se je pa to, da sva ravno včeraj prišla iz bolnice, ker je dobil sepso (pnevmokok v krvi). Sem tista ovca, ki slepo verjame zdravnikom, okolici oziroma večini ... Žal nimam v bližini nobenega, ki bi me pravi čas informiral o cepivih ... Pri enem letu ima še zadnje cepljenje po programu. Lahko ta primer izpostavim kot argument, da cepiv več ne želim v njegovi bližini, sploh ker so lari fari? Kako naj postopam naprej? Od skrbi, slabe vesti in žalosti me bo pobralo ...«

Več bolezni ni le zaradi večje precepljenosti prebivalstva

Pogost argument proti necepljenju je ta, da otroci ne obolevajo ravno na račun tistih, ki so bili cepljeni. Vendar če cepiva zares delujejo, zakaj se potem otroke, ki niso cepljeni, zavrača? Človek bi pomislil, da navsezadnje cepljenim otrokom ne morejo škoditi, kar sicer ne drži. Zlasti pa lahko škodijo dojenčkom, ki še niso bili cepljeni ali pa ljudem, ki jih zaradi šibkejšega imunskega sistema ne smejo cepiti. Recimo, v epidemiji ošpic v Quebecu je leta 2011 zbolelo 29 dojenčkov, ki so bili mlajši od enega leta in tako premladi za cepivo.

V nizozemski raziskavi iz leta 2012 so pokazali, da cepljeni, ki živijo v necepljeni skupnosti, obolevajo celo več kot necepljeni, ki živijo v cepljeni skupnosti. Cepiva očitno niso stoodstotno učinkovita.

Starši zagotovilom zdravnikov in farmacevtov verjamejo vse manj

»Raziskava, ki je povezovala cepiva z avtizmom, je bila narejena na le 12 otrokih,« pa pišejo na spletni strani Skeptik.si. Četudi slednji podatek avtor uporablja kot argument za cepljenje, češ da avtizem nima nobene povezave s cepivi, pa je zaskrbljujoče prav število otrok, ki so bili uporabljeni za raziskavo. V medijih se pojavlja namreč veliko število staršev, ki pričajo o zdravstvenih problemih (epilepsija, avtizem in podobno), ki so se pričeli takoj po cepljenju, včasih še isti dan. Vprašljivo je torej, zakaj na področju preverjanja povezav med avtizmom (ter drugimi zdravstvenimi stanji) in cepljenjem ne obstaja več raziskav. Veliko staršev dvomi tudi v kredibilne raziskave, v katerih ne ugotavljajo povezav med cepivi in nezaželenimi stranskimi učinki oziroma jih posredujejo v nerealno nizkem številu. Prav takšne raziskave namreč financirajo farmacevtski lobiji, ki pa jim morebiten nižji zaslužek zaradi resnične vsebnosti cepiv ni v interesu.

Komplikacije zaradi cepljenja so redke

Po drugi strani pa tolaži podatek, da do komplikacij po cepljenju pride le v enem primeru na vsakih 10.000. A starši tudi v tem primeru raje ne tvegajo, četudi so možni zapleti zaradi razvoja bolezni ali pa smrt pri necepljenih otrocih še pogostejši. Če pogledamo v zgodovino, je leta 1900 v Ameriki kar deset odstotkov novorojenčkov zaradi raznih virusnih obolenj, proti katerim niso bili cepljeni, umrlo še pred prvim rojstnim dnevom.

Po novi raziskavi v cepivih našli nerazgradljive nanodelce

Pred kratkim je po spletu završala informacija o novi raziskavi, ki je bila objavljena v Mednarodni reviji za cepiva in cepljenje (International Journal of Vaccines and Vaccination), po kateri so v večini cepiv, vključno s pediatričnimi, našli nerazgradljive nano- in mikrodelce, ki lahko spremenijo celo DNK zasnovo in pa povzročijo kronična vnetja oziroma avtoimunske reakcije. Število prijavljenjih stranskih učinkov se glede na izsledke raziskave v zadnjih letih povečuje. Cepivo proti ošpicam, rdečkam in mumpsu (OMR) povezujejo z avtizmom, cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (DTP) s smrtjo v posteljici, cepivo proti hepatitisu B z multiplo sklerozo in pogosto cepljenje z rušenjem imunskega sistema.

Delci, ki so jih našli v cepivih, seveda niso navedeni med sestavinami, torej se njihove vsebnosti ne da upravičiti, ne pojasniti. Povzetek raziskave v slovenskem jeziku si lahko preberete tukaj.

Komentarji (2)

HERMAN (ni preverjeno)

Halo, (ime je skrito)…dobro jutro!
Dobro jutro, Steven. Vesel sem, da se slišiva…
OK, ne pretiravaj. Sam veš, da so moji klici pogosteje neugodni kot ugodni. Ampak, povej mi kako si, kako družina?
Hvala, nisem slabo z ozirom na situacijo, a družina je dosti boljše – edina briga jim je, kako porabiti denar ki ga zaslužim….
Kot da je pri meni drugače, ha ha ha. Poslušaj, ne kličem te zaradi navodil in opravičila, ampak da te pohvalim za odlično opravljen posel !
Na kaj misliš?
Na ošpice, seveda.
Aja, hvala ti Steven.
Moram priznati, da nas je že skrbelo…ti dobro veš, kako nam je cepljenje pomembno, pa tudi dobiček v Sloveniji je šel že navzdol. Sem že mislil, da ne bo nič od epidemije….
Steven, sam veš da se zadeve ne lomijo na kolenih. Morali smo pripraviti teren – več mesecev smo opozarjali na padec precepljenosti v Sloveniji in opozarjali in najavljali epidemijo…
Vem vem, vse smo spremljali. Odlično ste odigrali finiš, tistih nekaj dni po okužbi otroka, potem še zdravnice in medicinske sestre….kot predigra pri seksu, ha ha ha……
Ja ja, a nismo bili dobri, aaa? Mi znamo, ni kaj….naučili smo se katere so glavne medijske tehnike – strašenje in ponavljanje in ponavljanje na TV-jih, po časopisih…..Naši uredniki so perfektno obdelali zadevo. Kot si lahko videl, OŠPICE so bile več tednov glavna točka uredniških politik povsod, na TV dnevnikih, na naslovnicah vseh pomembnih časopisov in portalov…..Ampak tudi po tem smo bili aktivni, še bolj smo širili novice…evo en naslov npr. TRETJI DAN ZA POVRSTJO NI NOBENEGA PRIMERA NOVIH OŠPIC… Besedo EPIDEMIJA smo uporabili caa. tisočkrat!!! In ti dobro veš, tako kot jaz, da trije primeri, pa tudi deset primerov ne moremo imenovati epidemija, ha ha ha… toliko jih imamo vsako leto, hi hi hi…..
Ja ja, res je na TV SLO je profesor izjavil da je za epidemijo dovolj, če zbolijo trije….
Ja, ta je bila dobra res, mi imamo na stotine epidemij vsako leto, glede na njegovo izjavo, ha ha ha. Moji doma dobijo drisko in eto ti epidemija! Sem se spraševal, kje dobite takšne like za sogovornike, ha ha ha…
To je cela znanost dragi moj. Psihologija je močna zadeva, poleg dobre obveščevalne službe seveda. Najpomembnejše je poiskati ljudi z odgovarjajočim psihološkim profilom – materialističnim pogledom na svet, intelektualno lenih in podložnih avtoriteti. Dovolj je nekaj »uglednih« zdravnikov, par znanstvenikov, par novinarjev, par piscev – kolumnistov. In oni sami delajo za tebe. Te bedake med pisuni nismo niti plačali, ni nam bilo treba, ha ha ha…..
OK, ampak zdravnike ste morali podplačati – podmazati?
Ja to ja, seveda in to je precej nehvaležno, ker se slej ko prej izve. Eden od glavnih je bil npr. odkrit kot sodelavec industrije cepiva. Na internetu so našli dokaze, da sodeluje z vsaj šestimi farmacevtskimi firmami. In to je saj veš, kontraproduktivno. Morali ga bomo zamenjati z neko novo faco. Ampak da se vrneva k epidemiji. Škoda, ker nihče od obolelih ni imel komplikacije…
Ja res je in nihče ni umrl. No, mogoče pa še bo…to bi bila res prava medijska bomba! Bingo! Bi se tile vaši ANTIVAKCINARJI dobro prestrašili – zabili bi jim kol v srce!!! In javnost bi jih obsodila in pomagala izbrisati iz javnega prostora, tako bi imeli mir pred nasprotniki in cepiva bi se še bolje prodajala…
Prav imaš. Moram priznati da ste to zgodbo odlično vodili. Brez izjeme ste sledili napotke da se jim ne dovoli pristop do medijev, to ste res odlično speljali…
Ja to je res, ampak lahko bi imeli velike težave. Na družabnih omrežjih so postavljali neugodna vprašanja, kako so lahko ti ljudje zboleli, ker so bili skoraj vsi cepljeni in sicer v glavnem kar dva krat. Ampak to smo hitro nevtralizirali in vrnili pozornost na necepljene. Bali smo se vprašanj o kvaliteti cepiva in kolektivne imunosti, glede na to, da so v glavnem zboleli odrasli in ne otroci.
Ja, če bi jim dali priložnost, ANTIVAKCINARJI bi zopet omenjali tiste študije, ki dokazujejo širjenje ošpic zaradi cepiva, groza! In stranski učinki in „žrtve“ cepiva….In bi vztrajali da se objavi točno stanje o cepljenju obolelih. In tudi dejstvo, da so vsi oboleli ozdraveli, bi izkoristili sebi v prid, da so ošpice nenevarna bolezen.
Ampak mi v medijski kampanji opozarjamo na smrt in komplikacije!!
Ko že omenjaš smrt, ti moram priznati, da so tudi institucije popolnoma na liniji. NIJZ v uradni izjavi navaja, da je smrtnost v razvitih državah 1%, v nerazvitih pa 30%. Brezhibna formulacija. Vsaka čast!
Vidim, da vse spremljaš. Upam, da se zavedaš cilja naše kampanje pod št. ena – POVEČANO POVPRAŠEVANJE PO CEPIVU!! Si opazil, da je urednik Net.slo objavil članek z naslovom: STARŠI V PANIKI CEPIJO SVOJE OTROKE!! Poglej, rok uporabe Priorixa poteče v avgustu. Kako bomo opravičili novo nabavo, če se cepivo ne porabi??
Jasno.
No drugi cilj naše kampanje je uničiti ANTIVAKCINARJE. Izkoristili smo vsako priložnost da jih diskvalificiramo in na njih zvalimo krivdo za epidemijo, ha ha ha trije oboleli……Imamo svoje ljudi v vseh glavnih in pomembnih medijih in oni so odlično obdelali zadevo. No tiste iz Net.slo, je potrebno posebno izpostaviti. Niso antivakcinarje pokazali samo kot nekompetentne šarlatane, ampak tudi zelo nevarne manipulante, skoraj morilce. Kdo bo zdaj te antivakcinarje sploh še poslušal, kdo jim bo verjel….ja, res smo naredili dobro delo za prodajo cepiva…
Strinjam se. Ampak dragi moj, najvažnejše kar je ta portal naredil je dejstvo, da so naslavljali državno TV. Končno je nekdo pozval državno TV naj v svoje oddaje povabi strokovne ugledne profesorje ha ha ha to tile naši zagotovo so, da soj jim jasno povedali vse o epidemiji……prav zanima me, kdaj si bo TV SLO zopet upala v goste povabiti tele antivakcinarje. Bi prav rad videl glavnega urednika in novinarje če si bodo upali!
Ni šanse.
In pri teh stvareh ni nikoli dovolj pretiravanja, da veš. Vedno moramo do konca, streljati iz vsega orožja kar ga premoremo. To zgodbo je treba maksimalno izkoristiti. Samo pomisli da začnejo ljudje masovno odklanjati cepljenje. To bi bil lahko začetek našega konca. Ljudje se lahko opogumijo in začnejo zavračati nakup naše hrane, ne bodo želeli več delati v naših korporacijah, ne bodo več pošiljali otrok v šole, ne bodo spoštovali zakonov, ne bodo več hodili na volitve………
Uf, zdaj si mi dal misliti…….
Ja no, samo pomisli, dragi moj pomisli…ko se zopet slišiva in poskrbi, da bo tudi najin naslednji pogovor kot ta danes…do takrat dragi moj, adijo !
Adijo Steven, bilo mi je v zadovoljstvo !

Herman je nor (ni preverjeno)

ime

Starejše novice