Donacije gasilcem želijo olajšati z novim načinom darovanja dela dohodnine.

Že veste, kateremu društvu ali organizaciji boste namenili 0,5 odstotka dohodnine? Če ne, niste edini. Pravzaprav se lani več kot polovica državljanov sploh ni odločila za to možnost. Skoraj 5,5 milijona evrov, ki bi marsikje prišli še kako prav, je tako ostalo v državnem proračunu.

Gasilska zveza Slovenije se je zato odločila za povsem digitalni pristop k zbiranju tovrstnih donacij, ki naj bi poenostavil postopek, prihranil dolgotrajne postopke na finančnem uradu in ljudi spodbudil k aktivaciji. Novo spletno donatorsko platformo so podrobneje predstavili danes na novinarski konferenci v prostorih Gasilske brigade Maribor.

Drugačno delo, drugačne potrebe

Gasilsko delo danes obsega veliko več kot le gašenje požarov, ki je že samo po sebi izjemen zalogaj. Med najpogostejšimi razlogi za posredovanje gasilcev so pomoč ob prometnih nesrečah in razne intervencije ob naravnih nesrečah. To pa seveda terja tudi drugačno opremo.

»Ne rečem, da občine ne znajo poskrbeti za njihovo sofinanciranje in organiziranost, kar so tudi dolžne po zakonu, ampak kljub temu različne opreme primanjkuje,« ugotavlja Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Do dodatnih sredstev za nove čelade in delovne obleke bi jim lahko pomagale donacije 0,5 odstotka od dohodnine. A ker več kot polovica Slovencev tega obrazca ne odnese na pristojni finančni urad, so gasilci pripravili poenostavljen, digitalni način, ki bi jih spodbudil k pomoči.

»Enostavno vnesete vaše podatke, izberete Gasilska zveza Slovenije ali pa katerokoli drugo gasilsko društvo, se verificirate s SMS kodo ter potem dokument tudi elektronsko podpišete,« razlaga Valentina Metež iz Skupine Kovanček Group.

Potreben torej ni niti digitalni certifikat, le nekaj potez z računalniško miško ali prstom na telefonu. Cerkvenik tako v imenu vseh gasilcev Slovence prosi, da si vzamejo dve minuti časa, kot je potrebno za izpolnitev e-obrazca, in donirajo dohodnino.

Kljub modernizaciji ohranjajo stik z ljudmi

Pomagamo sicer lahko tudi z zamenjavo ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V tem primeru se namesto ugodnosti v obliki vrednostnega bona lahko odločite za donacijo, ki bo prihodnje leto mogoča tudi pri menjavi drugih ponudnikov.

»Na primer ponudnika električne energije oziroma bančnih računov, s tem pa bomo posameznikom omogočili, da bo doniral tam nekje do 100 evrov po osebi,« dodaja Meteževa iz skupine Kovanček Group.

Še vedno pa gasilce lahko pričakujete na svojem domačem pragu. Elektronskim donacijam navkljub namreč ostajajo zvesti tudi tradicionalnim, bolj družabnim načinom zbiranja donacij. Predsednik Gasilske zveze Slovenije zagotavlja, da gasilski koledarji, s katerimi ob koncu leta zbirajo prostovoljne prispevke, ostajajo:

»To je ta naš stik, ki ga držimo z našimi sodržavljani, soobčani.«

Še učinkoviteje in varneje opravljanje nesebičnega poslanstva gasilcem torej lahko omogočite tako z digitalno kot s tradicionalno donacijo. A možnosti za darovanje dela dohodnine je seveda na pretek. Več o tem preberite v povezani novici, kjer gotovo boste našli namen, ki vam je še posebej pri srcu:

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice