Foto: Bor Slana/Bobo
Z rebalansom proračuna za leto 2021 so na Mestni občini Maribor sprejeli Letni program prodaje občinskega finančnega premoženja in v njem kot predmet prodaje določili tudi prodajo naložbe v družbo Dimnikarstvo Maribor d. o. o.

Mariborska občina ima 40-odstotni lastniški delež družbe Dimnikarstvo Maribor, katerega knjigovodska vrednost je po kapitalski metodi konec preteklega leta znašala nekaj več kot 90 tisočakov.

S sprejetim letnim programom prodaje občinskega finančnega premoženja za leto 2021 in imenovanjem Komisije za prodajo 40-odstotnega deleža občine so postavljene osnove za izvedbo postopka prodaje v letošnjem letu

Vendar se lahko postopek prodaje izvede Ie na podlagi sprejetega posameznega programa prodaje občinskega finančnega premoženja in ga zato na občini dajejo v sprejem Mestnemu svetu Mestne občine Maribor. 

Lani je podjetje ustvarilo le okoli 200 evrov dobička

Glavno vprašanje pri odprodaji lastniškega deleža je bilo, ali družba opravlja strateško pomembne storitve za občino oziroma ali je mogoče vplivati na odločitve glede na velikost deleža. 

»Glede na to Mestna občina Maribor nima prevladujočega vpliva v družbi Dimnikarstvo Maribor, menimo, da se naložba v družbo Dimnikarstvo Maribor odproda, zato smo prodajo deleža uvrstili v Letni program prodaje občinskega finančnega premoženja, ki je bil sprejet s proračunom za leto 2021,« razlaga Mateja Cekić, vodja Urada za finance in proračun na Mestni občini Maribor.

Poleg tega je izvajanje dimnikarske službe od leta 2017 prepuščeno delovanju trga, zato Mestna občina Maribor ne more opravičevati lastništva v podjetju preko javnega interesa, ki je v skladu z zakonodajo pogoj za finančne naložbe občine. 

Cekićeva pri tem prav tako poudarja, da poslovanje podjetja v zadnjih letih precej stagnira. Podjetje ustvarja minimalen promet in minimalen dobiček, ki se ne deli lastnikom, zato se vrednost naložbe ne plemeniti.

»Družba ustvarja letno okoli 100.000 evrov prihodkov, dela na pozitivni nuli, lani je bil dobiček okoli 200 evrov. Pri tem je knjigovodska vrednost naložbe prodaje občinskega deleža okoli 91.800,« še dodaja Cekićeva.

Po sprejemu posamičnega plana bodo na občini naročili cenitev, potem pa bodo družbenikom z družbeno pogodbo ponudili možnost predkupne pravice.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

jaz bi pa kupila eno tako sanje kot je raufenkirarska dejavnost
Nič ne delaš penezi pa kar sami letijo u djep

Zikollino (nepreverjen)

Ne vem, kaj se čudite ... folk ne kuri več lignita in odpadnih ivernih plošč ter starih šuhov ... le plin, kurilno olje, kakovostna drva, plin ... peči tehnološko napredujejo ... in kdo sedaj rabi raufenkirerja?

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

raufenkirerja potrebujejo potrebne babe

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice