Z letošnjim letom so se v domovih za ostarele podražile oskrbnine, in sicer zaradi višjih plač zaposlenih, ki so si jih v lanskih pogajanjih z vlado izborili sindikati javnega sektorja.

Plače zaposlenih v domovih se namreč financirajo iz zdravstvene blagajne, medtem ko osnovne in socialne storitve plačujejo upravičenci in zavezanci, torej stanovalci, njihovi svojci in občine.

Tako smo se obrnili na domove za starostnike iz Maribora in okolice ter jih povprašali o povišanih oskrbninah, zasedenosti in trajanju čakanja na prosto mesto. Odgovore na naša vprašanja smo prejeli iz Doma Danice Vogrinec Maribo, Doma starejših Idila, Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane in Doma starejših Tezno, medtem ko odgovore Sončnega doma in Doma pod gorco še čakamo.

Vsem domovom za ostarele je enako dvoje - govorijo o 100-odstotni zasedenosti in o čakalni dobi najmanj treh mesecev. In kako je z dvigom cen oskrbnine? 

Dom Danice Vogrinec

Iz Doma Danice Vogrinec Maribor odgovarjajo, da so cene dvignili s 1. januarjem, in sicer v obeh enotah: na lokaciji Pobrežje in lokaciji Tabor. 

Ob tem dodajajo, da sta obe enoti »polno zasedeni«, na sobo pa zainteresirani čakajo približno od tri mesece do tri leta, odvisno od sobe in zdravstvenega stanja uporabnikov.

Dom starejših Idila brez prostih kapacitet

S prostimi kapacitetami ne razpolagajo niti v Domu starejših Idila, kjer potese prav tako čaka na sobo najmanj tri mesece

Cene so dvignili 1. marca pojasnjujejo za Mariborinfo: »Dvig cen je sovpadal s povišanjem dodatka za pomoč in postrežbo, kar pomeni, da se je cena dvignila za okoli en odstotek.«

Podražil tudi Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane

1. marca je do sprememb prišlo tudi v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane. »Uskladili smo ceno storitve oskrbe I in oskrbe IV v standardni dvoposteljni sobi.«

Ob tem dodajajo, da so imeli v letu 2018 na obeh lokacijah 100-odstotno zasedenost vseh kapacitet, kar obsega 354 postelj. 

Povprečna čakalna doba je v Domu Poljčane znašala dva meseca in pol, medtem ko v enoti Slovenska Bistrica kar sedem mesecev in pol.
 

Tudi Dom starejših občanov Tezno povsem zaseden

S polno zasedenimi kapacitetami se borijo tudi v Domu starejših občanov Tezno: »V letu 2018 smo prejeli 720 prošenj za sprejem, kapaciteta zavoda pa je 224 mest. Čakalna doba je odvisna od potrebe po oskrbi oziroma negi stanovalca in željah uporabnika po vrsti namestitve.«

Tako velja najdaljša čakalna doba za enoposteljne sobe, ki jih imajo manj, za standardno dvoposteljno sobo pa je čakalna doba okoli dve leti.

Pri tem dodajajo: »Prav tako je daljša za gospode, ker je v strukturi stanovalcev le 20 odstotkov moških. Iz tega sledi, da je mest za gospode toliko manj, ocenjena čakalna doba je šest mesecev in več.«

S prvim marcem so po sklepu sveta zavoda zvišali tudi cene.

Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ob dvigu cen v domovih za ostarele opozarja še: »Ob zgolj simboličnih zneskih, ki jih vlada že vrsto let namenja vlaganjem v domove za starejše, nas ob tem žal ne more več presenetiti niti to, da se zlasti v starejših objektih vse pogosteje soočajo ne le z zastarelimi in premajhnimi prostori, ampak tudi z odpadajočim ometom in rjavenjem. Nujno potrebne obnove, modernizacije in širitev zmogljivosti v domovih, ki so v lasti države, tako že leta neodgovorno prelagamo na prihodnje generacije. Teh problemov brez občutnejših javnih vlaganj ne bo mogoče rešiti, hkrati pa bodo zaradi staranja prebivalstva vsako leto bolj pereči.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nataša šoštarič (nepreverjen)

Zelo dobro poznam razmere in stanje v Sončnem domu v katerem ne izpolnjujejo osnovnih standardov, ki so objavljeni v Uradnem listu, cene pa so jim odobrene za nadstandardno namestitev. Domovi za starostnike so zlata jama, saj takšni Bizjaki ne ukrenejo ničesar, pa bi morali že po svoji dolžnosti, ki izhaja iz delovnega mesta. Prejšnji Virant ni bil n ič boljši. Svojci smo se zaletavali v zid,dosegli zelo malo. O odnosih zaposlenih do starostnikov in njihovih sorodnikov pa so na samem dnu.

Starejše novice