Obilne padavine se bodo nadaljevale vse do noči na torek, ko pristojni pričakujejo tudi najmočnejše nalive.

V torek med 15. in 16. uro naj bi bil namreč pretok reke Drave okrog 2200 kubičnih metrov na sekundo. Iz Dravskih elektrarn Maribor so ob tem sporočili, da upravljalec avstrijskih elektrarn na Dravi posredoval spremembo možnega pretoka reke Drave.

»Pretok reke naj bi na mejnem odseku v torek, 30. oktobra, po 15.30 dosegel 2100 kubičnih metrov na sekundo. Lokalni dotoki bodo predvidoma dosegli pretok do 200 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da lahko pretoki reke Drave na področju Slovenije dosežejo 2300 kubičnih metrov na sekundo. V starih strugah Drave - Melje in Markovci - bo v skladu s predvidevanji pretok reke do 2000 kubičnih metrov na sekundo, v primeru izpada elektrarn, pa bo pretok v starih strugah prav tako do 2300 kubičnih metrov na sekundo,« sporočajo Dravske elektrarne Maribor.

Ogroženih 107 objektov ob Dravi

Ogroženih je 87 objektov v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja. Če se bo ta scenarij uresničil, je lahko na udaru torej 107 objektov, opozarja hidrolog Janez Polajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Drava naj bi se v spodnjem toku, pod jezom Markovci razlila že prej, predvidoma danes zvečer in ponoči. Ogrožena so predvsem območja v naseljih Bukovci, Muretinci in Stojnci, poplavljena pa je lahko tudi državna cesta ob Zavrču. 

Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja, naj vsakdo, ki živi na območjih, ki so izpostavljena nevarnostim poplav, poskrbi za preventivne ukrepe na podlagi informacij o ogroženosti.

Vsem prebivalcem, ki živite v bližini reke Drave, kjer obstaja možnost razlitja ob večjih pretokih, svetujejo, naj preventivno ukrepate in zaščitite svoje premoženje tako, da svoje materialne dobrine iz kleti in garaž evakuirate iz poplavnega območja. Prav tako obveščajte občinsko civilno zaščito o situaciji in problematiki v svoje bivalnem okolju.

Pomagajte bližnjim sosedom, ki so pomoči potrebni, in pomagajte pri umiku bolnih, starejših in otrok na varno. Stanje spremljate - osebno ali preko medijev.

Ponekod ob Dravi že prve preglavice

Prve razlivanja Drave so že v Krčevini pri Vurberku in na območju naselja Dolane pri Zavrču. V Vuzenici so ob 15. uri pričeli z zaščito objektov s protipoplavnimi vrečami.

Stanje spremljamo še naprej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice