Slavko, Cvetka in 15-letni Jože potrebujejo našo pomoč (foto: Lions klub Konjice Vita).
Lions klub Konjice Vita se je v zadnjih dneh decembra lotil večje dobrodelne akcije, s katero želi pomagati družini Dolar iz Stranic in ji omogočiti bolje in dostojnejše pogoje bivanja.

Tričlanska družina, oče in mati, oba invalida, in 15-letni sin z učnimi težavami, trenutno živi v izredno slabih bivalnih in življenjskih pogojih.

Njihova hiša, ki je bila zgrajena sredi 17. stoletja, je brez kopalnice in stranišča. Stranišče imajo leseno, 50 metrov od hiše, na »štrbunk«. Že tako ubogo bivališče je pred tremi leti dodatno poškodoval še požar

Tudi sicer se družina preživlja s skromnimi prihodki iz naslova socialnih transferjev in tistim, kar pridelajo na skromni kmetiji. Oče prejema izjemno nizko invalidsko pokojnino, mama socialno pomoč in otroški dodatek. Slavko proda še kakšno »klaftro« drv, v hlevu imajo štiri pujse in teličko. Na njivi tudi nekaj pridelajo.

Glede na to, da bolezen in pomanjkanje izobrazbe obema staršema onemogočata zaposlitev, je kakršno koli vlaganje v obnovo hiše oziroma dvig kakovosti bivanja s strani družine neizvedljivo.

Družinska hiša brez kopalnice in stranišča

Predstavniki Lions kluba Konjice Vita in Lions kluba Konjice, ki so si dejanske razmere ogledali na terenu, so enotnega mnenja, da so razmere, v katerih živi družina Dolar resnično nevzdržne in nedostojne

»Trije topli ljudje, Slavko, Cvetka in 15-letni Jože, živijo v kamniti hiši, ki jo najedata vlaga in plesen, brez kopalnice in stranišča. Stene, vrata in skromna oprema so ožgani od požara. Čeprav jim je toplo in niso lačni, pa denar za obnovo hiše, zaradi invalidnosti in bolezni očeta, ni nikoli na voljo,« z žalostjo poudarja Simona Vrečko, vodja projekta Pomoč za družino Dolar, ki je družino tudi obiskala.

»Družina Dolar potrebuje našo in vašo pomoč pri obnovi hiše. S skupnimi močmi lahko Slavku, Cvetki in Jožetu omogočimo, da se nikoli več ne bodo zbudili med ožganimi in plesnivimi stenami ter da bodo lahko za osebno higieno poskrbeli na suhem in toplem,« še dodaja Vrečkova. 

Na podlagi navedenih dejstev so člani kluba sprejeli odločitev, da bodo v okviru aktivnosti Lions kluba Konjice Vita sprožile dobrodelno akcijo, s ciljem zbrati potrebna sredstva za obnovo stanovanjskega objekta. Člani kluba so ocenili, da bi za celotno prenovo potrebovali okoli 50.000 evrov. Trenutno so zbrali nekaj več kot 5000 evrov.

Njihova hiša, ki je bila zgrajena sredi 17. stoletja, je brez kopalnice in stranišča (Foto: Lions klub Konjice Vita)

Kako pomagati?

Zbiranje sredstev se bo v največji meri vršilo preko SMS donacij v času med 1. in 22. januarjem 2021. Tako boste lahko poslali SMS sporočilo s ključno besedo Pomagamo10 na telefonsko številko 1919, s čimer boste darovali 10 evrov za pomoč družini Dolar.

Medtem pa je sredstva že mogoče darovati z nakazilom na posebni transakcijski račun, odprt ravno za ta namen:

  • Lions Klub Konjice Vita Mestni trg 7, 3210 Slovenske Konjice,
  • TRR: SI56 6100 0002 5092 404 (Delavska hranilnica d.d.),
  • Namen nakazila: Pomoč družini Dolar,
  • Koda namena: CHAR (Dobrodelno plačilo),
  • Referenca: SI00 00-2020.
Hišo je ob skromni opremi nedavno ožgal in uničil požar (Foto: Lions klub Konjice Vita)
Za popolno prenovo je potrebnih okoli 50.000 evrov (Foto: Lions klub Konjice Vita)
Družina ima neizmerno rada živali (Foto: Lions klub Konjice Vita)

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alen Ford (nepreverjen)

Ce prepisete kmetijo na cerkev, vam bo drzava bajto obnovila zastonj. Drzava ima ne-omejeno kolicino denarja za obnovo sakralnih objektov, za te ki pa placujejo davek, pa ga ni.

Bogdan (nepreverjen)

Ford sires tak butelj poglej okolisebe kaj vse plačujemo in to bogatim z veliko pokojnino im plačujejo varovana stanovanja,,,MAKAROVIČEVA,,,nobeden sene zgraža ker je iz levega gnezda revežu nebojo pomagali ker je izpodeželja taki ste rdeči talibani.

božidar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

glavno ,da imamo za HRVATE sramota

Nekdo... (nepreverjen)

Tole je pa res neprimeren komentar....

In reply to by božidar (nepreverjen)

realistka (nepreverjen)

Od primitivca kaj drugega ne moreš pričakovati.

In reply to by Nekdo... (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Kje pa so zdaj nevladne organizacije.
Aja ,najprej se morajo pobrigati za migrante,domači ljudje pa se bodo že nekak znašli.

Starejše novice