Včerajšnje neurje je hudo prizadelo Pomurje. Najhuje je bilo v občini Radenci v kraju Boračeva, kjer je silovit naliv v pičlih 15 minutah poplavil okoli 100 hiš.

Okrog 18. ure se je nad krajem Boračeva utrgal oblak in začelo je močno deževati. Potok je poplavil ceste in ulice, voda je nosila vse pred seboj.

»Zelo je začelo deževati. Najprej je bila tukaj cesta poplavljena, potem smo videli, da je bila že pri sosedih. To je bilo vse na hitro,« pripoveduje krajanka Natalija Leš.

»Vsi se čudimo, zakaj je tako prišlo. Ker lani je že ista zgodba bila in je potok in vse plavalo, pa je bilo rečeno, vse bo se uredilo pa vse. Zdaj pa je bilo stokrat hujše,« dodaja lastnica Piccola bara Renata Nemec.

Prebivalci pripovedujejo, da je do opustošenja, kot ga lahko vidimo, ob močnem deževju, prišlo zgolj v pičlih 15 minutah. V paniki so reševali svoja življenja, predvsem starejših, ki so ostali ujeti, premoženja pa ni bilo več mogoče rešiti.

»Poplavilo nam je celo spodnjo etažo - kopalnico, hodnik, klet, dnevno sobo in garaže. Tast, ki je na vozičku, je bil zunaj, po stopnicah smo ga spravili gor, da je šel noter,« pravi Leš.

»Kletne prostore nam je poplavilo v nekaj minutah. Smo imeli tri pumpe, potopno in dve motorni. Kdaj je voda začela iti preko ograj, nismo več mogli rešiti nič. Meter in pol vode smo imeli v kleti,« pripoveduje domačin Andrej Zemljič

»Sem šel k sosedu pomagat. Tam smo vodo iz garaže ven spravili. Potem pa pridem domov in me čaka katastrofa,« dodaja domačin Jenoš Branko.

»Škoda je grozna, cela gostilna, to je bilo vse pod vodo. Vse v skladišču – hladilniki, zamrzovalniki, to je vse plavalo. Vse stvari, ki smo jih imeli, so odplavale, vse je bilo zanič,« škodo v gostinskem lokalu opisuje Nemec.

Čistili so celo noč, na pomoč so jim priskočili sosedje in prijatelji

Krajani so danes že začeli čiščenje - uničeno pohištvo in drugi material so vozili v zabojnike, ki so jim bili že dopoldan dostavljeni. Veliko domov so očistili s pomočjo gasilcev, sosedov in prijateljev, ki so jim v teh težkih časih priskočili na pomoč.

»Vozimo vse kar je uničeno noter, ker smo že preko zavarovalnice in preko občine, občina se je hitro angažirala,« nam razlaga domačin Marko Štefanec. »Sem bil v Radencih in sem pomagat prišel. Smo prijatelji, da poskusimo rešiti, pa je to to,« dodaja Igor Pirc, prijatelj, ki je Štefanecu priskočil na pomoč.

»Bomo videli, če je še kaj uporabnega. Saj je zavarovano vse, tako, da to ni ravno panike. Je pa čiščenja polno, nesnaga takšna, mulja je po pet centimetrov po kleti. Ob štirih zjutraj smo šli spat za eno uro, potem pa dalje,« pove Zemljič.

»Tudi mi smo celo noč čistili, vsi najini delavci, najini prijatelji, vsa jim čast. Tudi delavci vsi prišli, do štirih zjutraj smo čistili,« dodaja Nemec.

Škode na infrastrukturi je za več sto tisoč evrov, na hišah verjetno čez milijon

Na terenu je bil danes vse jutro tudi župan Občine Radenci Roman Leljak in krajanom obljubil tisoč evrov denarne pomoči.

»Vas je bila popolnoma nedostopna. Sedem gasilskih društev je okrog čakalo, da bi lahko prišlo v vas, pogledalo, kaj se dogaja. Hiše so ostajale brez elektrike, brez vsega. Nekatere hiše poplavljene, samo streha gledala ven. Resnično je bilo težko, ljudje so veliko izgubili. 

Že celo jutro pregledujemo, ocenjujemo škodo. Lahko povem, da je Občina Radenci na infrastrukturi izgubila med 200 in 300 tisoč evrov, da je bilo potopljenih približno sto hiš in da ocenjujejo, da je škoda tukaj preko milijon evrov, na teh sto hišah. Tako, da. Težko bomo to sanirali,« razlaga Leljak.

Ker vode iz pipe še ne morejo uporabljati, je krajanom velikodušno na pomoč priskočilo tudi podjetje Radenska, ki ima tukaj v Boračevi svoj sedež.

»Kadarkoli je potrebno, mi priskočimo na pomoč. Ta malenkost, da damo pijačo in vodo vsem, ker ne morejo zdaj uporabljati te vode, to ni za nas res nič in je res malenkost. Smo pripravljeni vedno priskočiti na pomoč,« pove direktor Radenske Marián Šefčovič.

Sanacija bo tukaj v Boračevi trajala še nekaj časa, prebivalci pa si želijo le, da jih kaj takšnega ne bi ponovno doletelo. 

V Gornji Radgoni evakuirali občana, a po vsej verjetnosti ne bosta edina

Včerajšnja ujma pa ni prizanesla niti sosednji občini Gornja Radgona. Sprožili so se vsi zemeljski plazovi, ki so že bili prej popisani, poleg tega pa še številni novi. Eno družino so morali evakuirati, druga še čaka, kako se bodo danes čez dan odločili pristojni.

Krajanka Črešnjevec, Nina Pajnič, se je v Prlekijo preselila pred 10 leti. Niti v sanjah si ni predstavljala, da se bo nekoč, čez noč morala iz hiše izseliti.

»Pri sosedih gledamo, kako teče voda iz goric. Pa gledamo k sosedovim, pa je že pri njem tudi plaz do hiše prišel. Je rekel, pri tebi tudi gre plaz, sem rekla kje? 

Potem ko se je čisto vse umirilo, ko je nehalo padati, je pa tisti del odspodaj odtrgalo proti sosedom dol. Jaz sem mislila, da me bo kap, nisem vedela, kaj naj. Kličem partnerja, ni mogel priti, ker je bila cesta poplavljena,« včerajšnje dogajanje opisuje Pajnič.

Prespala sta pri njeni sestri, a oči nista mogla zatisniti

Mnogo krajanov Črešnjevcev je bilo včeraj popoldan odrezanih od sveta, ker so se sprožili številni zemeljski plazovi, ki so zasuli ceste, nekatere so bile tudi poplavljene.

Ko so cesto počistili, so na pomoč prihiteli gasilci in jim ukazali evakuacijo, nam razlaga Pajnič.

»Noč sva preživela pri sestri, ampak nisva nič spala, ker sva bila z mislimi pri hiši, pri domu. Iz občine je bila danes tukaj županja, rekla je, da nam bo začasno ponudila stanovanje. Dokler se to ne sanira, ni varno biti tukaj. Potem pa ne vem,« pravi Pajnič.

Huda ura je bila tudi v Zbigovcih

Evakuacija pa grozi tudi zakoncema Kocet iz naselja Zbigovci. Zemeljski plaz namreč povsem ogroža njuno hišo.

»Že včeraj zvečer, ko je prišel tisti ta glavni gledat, je rekel, da ven, čim prej ven. Če zemlja se drsi, ne boste mogli več ven. To v trenutku pritisne in nimaš več kaj,« nam s solzami v očeh pripoveduje Ljubica Kocet.

V nekaj minutah uničilo vse, za kar so garali celo življenje

Tudi zakonca Kocet sta noč preživela drugje. Danes ju je zajela žalost, občutki, ko pred očmi izgubiš svoj dom, so grozni, pravita.

»Grozno. V par minutah je uničilo vse, pa nimava nič. Ne veva, kaj bova, če se bo še naprej plazilo. Nimaš enostavno nič, nimaš kam iti. To je le tvoje bilo, zdaj pa jaz pri 60 on pa blizu 70 let, kaj bova zdaj? Jaz sem tik pred penzijo, kaj naj sedaj?,« razlaga objokana Ljubica.

Aktiviranih več kot 20 plazov

Po nekaterih ocenah je na območju Občine Gornja Radgona trenutno aktivnih med 20 in 30 plazov.

»Po celodnevnem ogledu na terenu in spremljanju novih plazov, poleg že vseh drugih evidentiranih. Stanje je izredno resno, kar se tiče plazov, kar se tiče cestne infrastrukture, kanalizacijskega omrežja in tudi vodovoda. Lahko rečem, da je šlo za približno 60 intervencij. Na terenu je tudi danes seveda 100 gasilcev, dejansko celotno občinsko poveljstvo,« nam je povedala županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš.

Težka noč pa je tudi za gasilci.

»Včeraj od popoldneva poznega, celo noč, danes zjutraj naprej. Na terenu je, kar težka zadeva, ogromno je plazov, uničene ceste. Tudi nekatere družine so se morale izseliti,« razlaga Miran Jaušovec predsednik Prostovoljnega društva Zbigovci.

Sanacija bo dolgotrajna tudi v Gornji Radgoni, kjer pa se predvsem bojijo novih padavin, ki bi še dodatno aktivirale zemeljske plazove.

Starejše novice